Kohtu hinnangul langetati otsus pilootide kohta seaduse raamides. Advokaat Gulom Bobojev, kes pilootide huve kohtus kaitses, ütles aga, et jätkab nende õigeksmõistmise taotlemist, vahendab Lenta.ru.

Piloodid Vladimir Sadovnitši, kes on Venemaa kodanik, ja Aleksei Rudenko, kes on Eesti kodanik, vahistati 2011. aasta märtsis Tadžikistanis, kus nad tegid teel Afganistanist Venemaale hädamaandumise Kurgonteppa lennuväljal. Neile oli küll antud maandumisluba, kuid maapinnal nad vahistati. Piloote süüdistati piiririkkumises ja salakaubaveos.

Kurgonteppa kohus mõistis nad 2011. aasta novembri alguses süüdi ning kaheksaks ja pooleks aastaks vangi. Mõlemad lennukid konfiskeeriti.

Novembri lõpus vabastati Sadovnitši ja Rudenko amnestiaga, mis tähendab aga seda, et süüst neid ametlikult ei vabastatud.

Ajakirjanduses on räägitud versioonist, mille järgi oli pilootide arreteerimine Tadžikistani võimude vastus kellegi Rustam Hukumovi süüdimõistmisele Venemaal narkootikumide vedamise eest. Tegemist on Tadžikistani raudtee juhi pojaga, kes on ka mingil määral suguluses riigi presidendiga. Varsti pärast pilootide vabastamist selgus, et kohus mõistis Hukumovi õigeks ja ta vabastati. Venemaa välisministeerium on seost nende kahe juhtumi vahel eitanud.