Samas märkis Amnesty, et Hiina hukkas rohkem inimesi kui ülejäänud maailm kokku, vahendab BBC News.

Üldiselt rakendab surmanuhtlust aga vähem riike. Amnesty teatel on riikide arv, kus kehtib surmanuhtlus kümne aastaga vähenenud kolmandiku võrra.

Teisipäeval avaldatud ülevaate järgi hukati 2011. aastal 20 riigis vähemalt 676 inimest. 2010. aastal hukati 23 riigis 527 inimest.

Amnesty ei avalda enam andmeid Hiina kohta, kus neid numbreid peetakse riiklikuks saladuseks. Arvatakse, et Hiinas võib aastane hukatute arv ulatuda tuhandetesse.

Kinnitatud hukkamiste arv Lähis-Idas tõusis 50 protsenti 558-ni.

Enamik nendest leidis aset Iraanis, kus hukati 360 inimest, kellest paljud uue, eelmisel aastal vastu võetud narkootikumidevastase seaduse alusel.

Saudi Araabias hukati vähemalt 82 inimest võrreldes eelneva aasta vähemalt 27-ga ning Iraagis vähemalt 68 inimest võrreldes vaid ühega 2010. aastal.

Vägivald Liibüas, Süürias ja Jeemenis muudab keeruliseks täpse informatsiooni kogumise hukkamiste kohta nendes riikides.

Amnesty peab häbiväärseks, et surmanuhtlus kehtib USA-s. USA oli ainuke lääne demokraatia, kus eelmisel aastal surmanuhtlusi täide viidi.

„Suured hukkajad on Hiina ja Iraan ning siis Põhja-Korea, Iraak, Saudi Araabia, Jeemen, Somaalia, aga väga kurb, et Ameerika Ühendriigid samuti,“ ütles Amnesty peasekretär Salil Shetty.

USA oli eelmisel aastal surmanuhtluste täideviimine arvult maailmas viies. Eelmisel aastal hukati seal 43 inimest. 2010. aastal hukati USA-s 46 inimest.