Rahvusvahelistel õppustel Cold Response 2012 osalenud Norra sõjaväe transpordilennuk Hercules C-130J viie inimesega pardal sõitis neljapäeval vastu mäekülge, vahendas BNS.

Otsimismeeskonnad leidsid inimjäänuseid ja kokkupõrkepaigast kaugele pudenenud lennukivraki ning peavad tõenäoliseks, et kõik meeskonnaliikmed on hukkunud, ütlesid Rootsi võimud.

"Me leidsime otsingualalt suure hulga lennukitükke ning ka inimkeha osi," ütles politsei pressiesindaja Börje Öhman ajakirjanikele Nikkaluoktas, mis asub lennuki sihtkoha Kiruna lähistel.

"Kui sedavõrd suur lennuk tabab mäge, nagu siin juhtus, siis see plahvatab, ning see on tõenäoliselt see, mis ka juhtus," vahendas Rootsi uudisteagentuur TT tema sõnu.

Ta lisas, et ehkki päästeoperatsioon jätkub, ei ole ellujäänute leidmine enam tõenäoline.

"Ei ole mingit kahtlust, et see on õige lennuk," ütles Öhman, märkides, et kapteni lennuplaan on leitud.

Norrast Evenesist Rootsi Kirunasse teel olnud lennuk kuulutati kadunuks, kui 25 minutit pärast viimast raadioühendust lennujuhtidega side ei taastunud.

Rootsi politsei uurib õnnetuse põhjuseid. Kehaosadest võetud DNA-proove uuritakse Norras.

Norra sõjaväe otsimissalgad leidsid lennukirusud laupäeval Kebnekaise mäestiku lääneküljel. Kebnekaise tipp on Rootsi kõrgeim, ulatudes 2106 meetri kõrgusele üle merepinna.