Ohvitseride enamus ei usu, et kogu riiki võiks usutavalt kaitsta pärast seda, kui kärped ja reformid on armees ellu viidud, teatab Helsingin Sanomat.

Sellised seisukohad selguvad Helsingin Sanomate ja Soome ohvitseride liidu erakordselt laialdasest küsitlusest, millele vastas umbes 1500 ohvitseri kõigist väeliikidest. Vastajad moodustavad poole Soome kaadriohvitseridest.

„Praegune valitsus on Soome kaitsmise seisukohalt halvim võimalik. Koonderakond ja Rootsi Rahvapartei kipuvad NATO-sse, ehk raha lisatakse rahvusvahelisse tegevusse. Sotsiaaldemokraadid ja vasakliit suhtuvad riigikaitsesse traditsiooniliselt vaenulikult ning rohelised tahavad palgaarmeed ja valikulist teenistuskohustust,“ võttis kokku üks küsitlusele vastanud õhujõudude major.

„Ilmselt on praegusel valitsusel eesmärk likvideerida kogu kaitsejõud,“ kirjutas maaväe leitnant.

Küsitleti e-posti teel ja vastati anonüümselt.

Peaaegu kogu Soome ohvitserkond on seda meelt, et kaitsejõudude sõjaaegne võimekus nõrgeneb järgmise nelja aasta jooksul.

Ohvitsere ärritab kaitseminister Stefan Wallini jutt sellest, et kokku tõmbuv vormiriietus toob lihased paremini esile.

„Liiga väike vormiriietus paistab tobedana, mitte usutavana,“ kirjutas maaväe kapten.

„Wallini abid on tõsiselt oma „targad“ pead kokku pannud, et on midagi nii nutikat välja mõelnud,“ irvitas õhujõudude kapten.

„Kuidas küll saab põhjendada, et finantseerimist vähendades, väeosi sulgedes, inimesi lahti lastes ja reservi kahandades tekitatakse paremad „lihased“?“