Sellel streigil on olemas ka parteipoliitilisi jooni. Ametiühingute nõudmisi toetab terve riigikogu opositsioon - Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid.

Isegi mõistlik osa valitsuskoalitsioonist, keda esindab endine haridusminister Tõnis Lukas, on kinnitanud oma toetust õpetajate palganõudmisele. Ainult Andrus Ansip ja Reformierakond on kuulutanud, et raha pole ja valitsus jätkab endisel kursil. Valitsus ei näe tekkinud olukorras probleemi. Seetõttu pole neil ka lahendusi. 

Tallinna linnapeana palusin eelmisel nädalal linnametnikel alustada ametiühingutega läbirääkimisi linnapalgaliste transporditöötajate ja kultuuritöötajate palkade tõstmiseks. 

Nõustun täielikult ka SDE esimehe Sven Mikseri eilse avaldusega, et streigilaine väljendab ühiskonna suurt rahulolematust valitsuse poliitikaga. Kutsun koos Mikseriga valitsust üles loobuma töötajavaenulike seaduseelnõude läbi surumisest ja alustama ametiühingutega sisulisi läbirääkimisi

Oravad armastavad meedias ironiseerida valimised võitnud Putini poolt Moskvas korraldatud meeleavalduste ning Putini toetuse languse üle Vene pealinnas. Samas Ansipi koalitsiooni toetus on aga kukkunud terves Eestis, mitte ainult Tallinnas, opositsioonist tunduvalt madalamale. Nii on loomulik, et Fooliumrevolutsioonile järgnenud võimsas streigilaines nõutakse Narvast Tallinnani avatud tekstiga Ansipi valitsuse tagasiastumist. Ma loodan, et Ansipi partei ja valitsus ei ürita võimu legitimeerida oma toetuseks vastumeeleavalduste organiseerimisega ning politsei ei lase käiku elektrišokirelvi protestijate „korralekutsumiseks“. 

Ansip on avalikult tunnistanud, et on peaministri ametist väsinud. Selleks, et Eesti saaks edasi elada ja töötada, tuleb meil vabaneda väsinud valitsusest. Streik pole esimene, kuid ka mitte viimane võimalus sellise valitsuse demonteerimiseks.