Seif al-Adeli nime all tuntud egiptlane on USA föderaalse juurdlusbüroo tagaotsitavate nimekirjas ja tema tabamise eest on välja pandud kuni viie miljoni dollari suurune preemia, vahendab BNS.

Ühendriigid süüdistavad Adeli muu hulgas 1998. aasta 7. augustil korraldatud terrorirünnakutes USA saatkonnahoonete vastu Tansaania pealinnas Dar es Salaamis ja Kenya pealinnas Nairobis. Kahes võimsas plahvatuses hukkus 223 ja sai vigastada üle nelja tuhande inimese.

Pärast Osama bin Ladeni tapmist mais hakkasid levima teated, et Adel võttis terrorivõrgustiku juhtimise ajutiselt enda kätte, enne kui see ammusele number kahele Ayman al-Zawahirile üle läks.

FBI ja teised vastuluureorganisatsioonid üle kogu maailma avaldasid Adeli arvatava tegeliku nime - Muhamed Makkawi. Ka sellenimeline isik on egiptlane ja just tema võetigi Pakistanist Dubai kaudu Kairosse jõudes lennujaamas kinni.

Hiljem, kui segadus sai klaaritud, ütles üks julgeolekuametnik, et päris Makkawi on endine islamist, kes võitles 1980. aastatel Afganistanis Nõukogude Liidu okupatsioonivägede vastu ja sai seejärel Pakistanis asüüli.

"Teda otsitakse taga seotuse tõttu Al-Jihadi (rühmitusega). Ta ei ole Seif al-Adel," ütles Egiptuse julgeolekuametnik.

Üks analüütik, kellele oli kolme aasta eest edasi saadetud Makkawi e-kiri, ütles, et endine sissivõitleja on algusest peale eitanud, et on Seif al-Adel. Viimase tegelik nimi olevat hoopis Mohammed Zeidan.

"FBI veebilehel on Zeidani pilt, aga Makkawi elulugu," ütles Exeteri ülikooli professor ja islamistlike rühmituste asjatundja Omar Ashour

Tema sõnul olevat Makkawi võtnud ühendust ka ÜRO põgenikekomisjoniga ja pöördunud ühe araabia ajalehe poole sooviga oma nime ja isiku suhtes selgust tuua.

"See mees on võtnud ühendust kõigiga, et öelda "ma ei ole see mees". Ta pöördus isegi ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni poole."