Stsenaarium, mille esitas valitsuse peamine tuumanõunik tollasele peaministrile Naoto Kanile eelmise aasta märtsi lõpus, rääkis suurt hulka kasutatud tuumakütust sisaldava basseini hävinemisest ühes reaktoritest. See oleks tekitanud ahelreaktsiooni ja suure koguse radioaktiivse materjali vabanemise. Selle tulemusena oleks tulnud evakueerida inimesed kuni 250 kilomeetri raadiuses tuumajaamast, sealhulgas kogu Tokyo linnastust, teatab Wall Street Journal.

Jaapani aatomienergiakomisjoni juhi Shunsuke Kondo stsenaarium on osa teisipäeval avaldatud raportist, mille koostas eraalgatusena finantseeritud Jaapani ülesehitamise algatuse fond, mida juhib Yoichi Funabashi, tuntud ajakirjanik ning Jaapani suurima päevalehe Asahi Shimbun endine peatoimetaja.

Umbes 300 inimese, sealhulgas endised ja praegused valitsuse liikmed, intervjueerimise abil õnnestus komisjonil paljastada õnnetuse üksikasjad, mida pole senini avalikkusele avaldatud.

Näiteks kabineti peasekretär Yukio Edano rääkis, et valitsuses hakati kõige mustema stsenaariumi pärast muretsema juba enne Kondo raportit.

„Kui number 1 (Fukushima Daiichi) läheb, läheb ka number 2 (Fukushima Daini). Siis näeme me kuratlikku ahelreaktsiooni, mis lööb rivist välja ka Tokai,“ ütles Edano komisjonile, kirjeldades kõige mustemat stsenaariumi. „Ma mõtlesin, et kui midagi sellist juhtub, ütleb kaine mõistus, et see tähendaks Tokyo lõppu.“

Peaminister Kan andis Kondole seepeale käsu koostada raport, milles oleks kirjeldatud kõige hullemaid võimalikke stsenaariume ning mida tuleks teha elanike kaitsmiseks. Raportit esitleti Kanile 25. märtsil ja selles kinnitati valitsuse liikmete hirme.

Kondo väitis raportis, et kõige suurem oht on kasutatud kütuse bassein 4. reaktoris. Bassein asus hoone ülemisel korrusel ja oli avatud varasema vesinikuplahvatuse tõttu, mis hoone katuse hävitas. Juba varem kardeti, et basseinis olev kütus pole veega kaetud ja kuumeneb kiiresti. Õhust tehtud foto näitas siiski, et basseinis on vesi. Kondo oli märtsi lõpus siiski mures võimalike uute arengute pärast, nagu uus vesinikuplahvatus, mis võiks purustada basseini põhja.

Jaapani valitsuse teaduse- ja tehnoloogiaagentuuri endine juht Koichi Kitazawa ütles, et komisjon sai ka teada informatsiooni varjamise juhtumitest või informatsiooni kontrollimisest erinevatel tasemetel, mille eesmärk oli „mitte tekitada paanikat rahva hulgas“. Enam kui 30 teadlasest, arstist, juristist ja ajakirjanikust koosnenud komisjoni eesmärk oli uurida õnnetuse aspekte, mis võisid jääda tähelepanuta või mida vältis valitsuse uurimiskomitee, mis on samuti õnnetust uurinud.