Ameerika üks kuulsamaid online ajakirjanikke David Neiwert tõstatas kohe pärast Breiviku koletislikku tapatööd oma blogis küsimuse, miks just parempoolne ideoloogia inspireerib nende toetajaid vägivallategudele, kirjutab Pealinn.

"Miks on just parempoolsed liikumised atraktiivsed inimestele, kes käituvad vägivaldselt?"  küsis Neiwert. Ajakirjanik tõi välja fakti, et paremäärmuslased on USA-s viimastel aastakümnetel toime pannud juba vähemalt 24 jõhkrat vägivallategu, samas kui vasakäärmuslaste kohta pole tema sõnul midagi samaväärset võimalik esile tuua
.
Tegu polnud "üksiku hundiga", nagu püütakse jätta muljet ka Breivikust. Just parempoolne «kristliku identiteedi» liikumine oli ta veendumuste aluseks.

Tähelepanuväärne on näiteks Breiviku puhul ka asjaolu, et kuigi ta praegu juba eitab oma islamivaenulikkust, ei loobu ta seniajani ideoloogilisest vihast vasakpoolsete vastu. Breivik väitis ju ülekuulamistel, et ta vihkab endiselt Norra Tööparteid ehk selle partei liikmeid, kelle noorliikmeid ta halastamatult tappis. See seletabki asjaolu, miks ta ei rünnanud ju islamiste, vaid hoopis norrakaid endid – vasakerakonna noortekogu liikmeid.

Eesti kontekstis oleks Breiviku tegu sama, kui Reformierakonna või IRL-i jünger tulistaks Keskerakonna või sotside noortekogu liikmeid ettekäändel, et need on sõbralikud ka muust rahvusest inimeste vastu, ei nõua nende väljasaatmist riigist vms.