Tegemist on ühe verisema päevaga pärast USA vägede lahkumist detsembri keskel, vahendab BNS.

Rünnakud olid suunatud šiiamoslemite vastu ja näivad olevat valdavalt sunni mässajate kätetöö. See tekitab kartuse, et korduda võib 2006.- 2007. aasta usuvägivald, mis lõhestas Iraagi ja nõudis tuhandete inimeste elu.

Vägivald oli koondunud pealinna Bagdadi, kus peamiselt šiialinnaosades hommikuse tipptunni ajal korraldatud 10 plahvatuses sai surma vähemalt 32 inimest. Ründajad võtsid sihikule politseipatrullid, palvustele ning turgudele ja poodidesse kogunenud inimesed.

Üle kümne plahvatuse ja rünnaku toimus ka teistes Iraagi linnades - Mosulist põhjas Hillani Bagdadist lõunas. Paljudel juhtudel rünnati politseid.

Sihtmärkide valik viitab Iraagis vähemuses olevate sunniidi mässajatele, kelle aktiviseerumist pärast USA vägede lahkumist on Iraagi ametnikud ennustanud.

Sõja kõrghetkega võrreldes on al-Qaidaga seotud sunniitide vägivald vähenenud, aga arvatakse, et nad on endiselt võimelised mastaapseteks rünnakuteks valitsusasutuste ja politsei vastu, eelkõige näitamaks šiiidist peaministri Nuri al-Maliki suutmatust riigis julgeolekut tagada.

Kesklinna peamiselt šiiamoslemitega asustatud Karrada linnajaos sai kolmes autopommiplahvatuses surma 10 ja ja vigastada üle 30 inimese, teatas politsei.

Vähemalt kolmes Bagdadi šiialinnaosas tapeti üheksa politseinikku ning Loode-Bagdadis Kadhimiya linnajaos hukkus restoranidest ääristatud tänaval autopommiplahvatuses kuus inimest.

Segaasustusega Mansouri piirkonnas tappis politseipatrulli vastu suunatud autopomm kaks inimest. Valdavalt šiiitide Doura linnaosas sai kahes teeäärse pommi plahvatuses surma kaks ja vigastada üheksa inimest.

Suurim rünnak väljaspool pealinna toimus 33 kilomeetri kaugusel Baladis, kus autopommiplahvatus surmas seitse inimest ja vigastas 33.

Viimane nii ohvriterohke päev oli Iraagis 14. jaanuar, siis sai sadamalinnas Basras ja selle ümbruses suitsiidiplahvatustes surma 53 inimest.