Toetusstreikide vormi ja aja kohta teeb otsuse etendusasutuste ametiühingu organisatsioon, teatas teatriliit. Osa võetakse ka 7. märtsi keskpäeval Tallinnas Vabaduse väljakul toimuvast haridustöötajate miitingust.

„Kutsume valitsust tegema poliitilisi otsuseid, mis mitte ainult ei võimaldaks haridustöötajatel jätkata töötamist oma erialal, vaid mis taastaksid ka usalduse. Jõupoliitika kahjustab valitsuse usaldusväärsust. Kaasaegsete euroopalike ühiskondade areng rajaneb sotsiaaldialoogile, usaldusele ja koostööle,“ märkis teatriliidu juhatus.

Eesti teatriliit märkis teates ka, et teenistujate ametiliidu TALO koosseisus on nad valitsusega kogu iseseisvusaja jooksul oma liikmete nimel palgaläbirääkimisi pidanud. „Aastate jooksul läbirääkimistel antud lubadused tõsta haritlaste töötasu vähemalt Eesti keskmise töötasuni ei ole andnud tulemusi.“

Eesti teatriliit on kutseliste teatritegelaste liite, ühendusi, seltse ja muid ühendusi koondav katusorganisatsioon, mille tegevuse eesmärk on Eesti teatrikultuuri hoidmine, arendamine ja väärtustamine, selle tähtsuse teadvustamine, samuti teatrierialade ja oma liikmete loometegevuse edendamine. Teatriliit tegutseb samaaegselt ka ametiühinguorganisatsioonina kuuludes TALO koosseisu.

Eesti haridustöötajate liit (EHL) saatis eile ametliku streigiteate, mille järgi algab 7. märtsil kuni kolm päeva kestev üleriigiline pedagoogide streik. Streik algab 7. märtsil kell kaheksa ja kestab 9. märtsini. Vastavalt õpetajate otsustele kohtadel toimub streik haridusasutustes üks kuni kolm päeva. Streik on üleriigiline, hõlmates õpetajaid kõigis maakondades. Kuna lisaks korraldatakse ka toetusstreike, on kokku streigist osavõtjate eeldatav arv umbes 12 000.

Osavõtjate arv täpsustub streigi korraldamise käigus. Streigi ajal korraldavad sellest osavõtjad pikette ja miitinguid. Nii on Tallinnas kavandatud linna õpetajate miiting 7. märtsil kell 12-13 Vabaduse väljakul.

Pedagoogide töötasu alammäärad on jäänud 2008. aasta tasemele. Edasised läbirääkimised valitsusega töötasu alammäärade tõstmiseks 2010. ega 2011. aastaks ei andnud tulemusi, samuti ei leidnud arvestamist ettepanekud täiendavate rahaliste vahendite leidmiseks 2012. aasta eelarves.

EHL-i nõue on, et õpetajate töötasu atesteerimisel omistatud ametijärkude kaupa tõstetaks üleriigiliselt 20 protsenti ja noorempedagoogi palga miinimummäär ulatuks 729,82, pedagoogil 772,85, vanempedagoogil 883,28 ja pedagoog-metoodikul 1066,66 euroni.

Praegu on noorempedagoogi palga alammäär 608, pedagoogil 644, vanempedagoogil 736 ning pedagoog-metoodikul 888 eurot.