Nüüdisaegse ja tervikliku side loomine on üks esimesi eelistusi kaitseväe arendamisel. Eelmise aasta suvel Staabi- ja Sidepataljoni loodud ja spetsiifilist väljaõpet saav siderühm on hea näide eelneva väite tõestamisel.

Vajaduse sellise rühma loomiseks tingis sideväljaõppe spetsiifika. „Nende meeste sõduri baaskursuses (SBK) on kombineeritud baasteadmiste omandamine ja sideõpe, mis teeb väljaõppe mitmekesiseks ja kaotab rutiinimomendi tekkimise võimaluse,“ rääkis sidekompanii siderühma ülem nooremleitnant Ailar Asson erilisest, lausa kuus kuud kestvast, SBKst. „Õppekava on tihe ja seetõttu on ka ajateenijatel pidevalt huvitav olnud.“

Sideväelane püstitab servereid ja sidemaste

Nooremleitnant Assoni sõnul on rühma kuuluvad ajateenijad hoolikalt valitud. „Kui nad teenistusse jõudsid, osalesid nad ühiselt kuu aega sõduri baaskursusel ja pärast seda hakkasime uurima, milline on nende taust. Tegime ka väikese IT baasteadmisi nõudva testi ja koostasime selle alusel uue rühma,“ kirjeldas valikut nooremleitnant Asson.
Seesugune valikuprotsess annab võimaluse oma teadmisi arendada näiteks IT huvilistele teenistusse asuvatele noormeestele.

Väljaõppes saavad ajateenijad Eesti taktikalise sidesüsteemi (ESTTACS) alased teadmised. Nooremleitnant Assoni sõnul ei saa nii spetsiifilist sideõpet mitte ükski teine jalaväelane. „Kui jalaväelane oskab lihtsalt igapäevaselt arvutit kasutada, siis sideväelane peab oskama ka näiteks switche ja ruutereid seadistada,“ ütles nooremleitnant Asson.
Sidemehe reamees Ivar Voldi sõnul on nende põhieesmärk tagada juhtimispunktide vahel selline side, mida keegi teine pealt kuulata ei saa. „Nimelt käib sideautodel suhtlus kahe osapoole vahel krüpteeritult,“ rääkis reamees Volt.

Praktilised teadmised eluks

Juba kolmandat aastat siderühma ülem olnud nooremleitnant Assoni sõnul on senine väljaõpe ennast igati õigustanud. „Varasematega võrreldes on see rühm kõige võimekam ja nende suhtumine kaitseväkke ning väljaõppesse on äärmiselt positiivne. Lisaks on poistel endal suur huvi, sest nad saavad õppida uusi asju,“ leidis nooremleitnant Asson.
Lisaks sidealasele ametikohale ajateenistuses saavad ajateenijad kasutada teadmisi ka pärast teenistuse lõppemist. Sidealane väljaõpe eeldab võrgu loomise- ja haldamise oskust, millega tegelevad ka paljud erafirmad.