„Ma keelan kategooriliselt, omades selleks volitusi, mis tahes diskussioonide pidamise meedia kaudu, mis on lahti läinud kaitseministeeriumi ja kaitsetööstuse vahel. Kõik diskussioonid selle (kodumaise relvastuse kvaliteedi) üle tuleb pidada eranditult professionaalse tsehhi raames,“ ütles Rogozin neljapäeval parlamendi ülemkojas toimunud kuulamistel, millel lahati kaitsetööstuse probleeme, vahendab BNS.

Ajaleht Izvestija avaldas neljapäeval artikli, milles kinnitatakse, et pärast 4. märtsi presidendivalimisi uuendatava valitsuse pädevusse hakkab kuuluma ka kaitsetellimuse koostamine.

„Kaitseministeerium kavatsetakse vabastada keerukate küsimuste lahendamisest, mis on seotud relvade väljatöötamise ja sisseostuga. Pärast mitut skandaali, mis olid seotud Vene sõjatehnika avaliku kritiseerimisega, tekkis valitsuses idee: seda, millist tehnikat osta, peavad otsustama teised ametkonnad. Ning ehkki lõplikku otsust pole veel langetatud, on katisevalla reformimise väljavaated tervikuna piiritletud,“ kinnitab väljaanne.

Valitsusele lähedane allikas kinnitas lehele, et valmistoodangu riiklik tellimine on kavas viia valitsuse tasemele. Selleks võetakse föderaalne teenistus Rosoboronzakaz kaitseministeeriumi alluvusest ära.

Allika kinnitusel jääb kaitseministeeriumile vaid seeriaviisiliselt toodetavate relvade ja sõjatehnika ostmise, relvajõudude struktuuri ja koosseisu määramise ning uute relvade tehnilise toetamise funktsioonid.

Võrguväljaande newsru.com teatel ägenes relvade ja sõjatehnika kvaliteeti puudutav vastasseis Rogozini ning Vene armee kindralstaabi juhi Nikolai Makarovi vahel sel nädalal, kui Makarov ütles ajakirjanikele, et maavägesid ei rahulda ükski sõjatööstuse pakutav näidis alustades tulirelvadest kuni soomukiteni.

Kindrali sõnul jääb kodumaine sõjatehnika mitmete karakteristikute poolest tõsiselt alla Lääne konkurentidele, eriti selles osas, mis puudutab sõdurite kaitset. Tema hinnangul on tehnika väljatöötajad, pöörates traditsiooniliselt tähelepanu tulistamisvõimsusele ja soomukite manööverdamisvõimele „unustanud inimeste elud“.

Makarovi sõnul loobub armee lähima viie aasta jooksul Vene päritolu soomukite ostust, andes tööstusele aega loomaks midagi põhimõtteliselt uut.

Rogozin reageeris Makarovi avaldusele Twitteri vahendusel, kirjutades, et kindralstaabi ülem pole ainus isik, kes langetab otsuseid relvastuse ja sõjatehnika ostu üle.