IRLi riigikogu fraktsioonis toimus täna ACTA teemaline arutelu, kus erinevate osapoolte osalusel arutati ACTA mõju ja vajalikkuse üle, teatas IRL.

Arutelul tõdeti, et debatt ACTA üle peab olema laiapõhjaline. Oluline on laiem arutelu internetivabaduste- ja õiguste üle. Lisaks tuleb ka analüüsida ACTA lepingus kasutatavate mõistete sisu kui ka lepinguga kaasnevaid pikaajalisi mõjusid digikeskkonna arengule.

IRLi fraktsiooni hinnangul tuleb ACTA arutelu tuua riigikogu ette.

Samuti peeti kohtumisel otstarbekaks analüüsida erinevaid võimalusi nii rahvusvaheliselt kui siseriiklikult, määratlemaks internetikasutajate õiguseid. Arutelul toodi võimalustena esile ACTA lepingule lisaprotokolli loomine, riigikogu ACTA deklaratsiooni koostamine ning internetivabaduse kaitsuse määratlemise.

Eraldi teemana arutati Eesti kultuuriruumi huvisid internetikeskkonnas ja vajadust autoriõiguste siseriiklik regulatsioon üle vaadata.

„ACTA teemal on edasine arutelu kindlasti vajalik, millele järgneksid kindlasti kuulamised parlamendis. IRL siseselt moodustatakse ka eraldi töörühm interneti vabaduse ja autoriõiguste käsitlemise küsimuses,“ rääkis Reinsalu.

IRLi fraktsioonis toimunud arutelul osalesid vandeadvokaadi vanemabi Karmen Turk, professor Mihhail Lotman, Eesti Interneti Kogukonna esindaja Elver Loho, ITLi tegevjuht Jüri Jõemaa, Eesti IT visionäär Linnar Viik, Mait Heidelberg ja Anneli Külaots majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ning Tanel Kalmet justiitsministeeriumist.