Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul jõutakse selliste suurte kogustega seotud juhtumite lahendamisele läbi vihjete ning teiste kriminaalmenetluste raames saadud infole. "Peamiselt kas tunnistused või mõni muu kriminaalasjast välja koorunud informatsioon on see, millele toetudes saab politsei edasi tööd tegema hakata. Üldjuhul avaldusi kodanikud ei kirjuta, neid on meil (Põhja prefektuuris - toim) aasta jooksul vaid kümmekond," rääkis Kõplas Delfile.

Eesti - hašisi transiitmaa

Kõplase sõnul on eelpool mainitud juhtumi raames konfiskeeritud narkootikum hašis Eestisse sisse toodud ning enamus sellest liigub siit edasi teistesse riikidesse."Hašis on selle poolest huvitav juhtum, et teda liigub Eestist läbi väga suurtes kogustes Venemaale ja Põhjamaadesse. Näiteks tabatud viis kilo on selle juures juba väga väike kogus, kui arvestada palju seda siit läbi liigub. Aga Eesti tänavatel narkomaanide seas ta populaarne millegipärast pole," selgitas Kõplas. "Eesti tänavatel on oluliselt populaarsem kanep," lisas ta.

Narkokuritegude talituse juhi sõnul ühendab inimesi, kes narkokuritegusid toime panevad, sageli üks ühine joon – raha. "Näiteks selle hašiši juhtumi puhul oli kahtlusaluste meeste ametlik sissetulek üsna madal. Arvestades seda, et vaid ühe vastu neist oli politsei varem huvi tundnud ning ka meeste kõrget vanust, võib eeldada, et kuriteo toimepanemist ajendas rahaline pool, sest karistused on selle puhul ikkagi väga ranged," arvas Kõplas.

15 aastat vangistust

Narkokuritegude spetsialisti sõnul võib neid mehi oodata kuni 15 aastat vangistust. "Nad olid tõenäoliselt vahendajad, ei midagi n-ö erksat. Ma ei tea, mida prokuratuur täpselt nõuab, aga narkootilise aine vahendamise eest grupi poolt võib kohus mõista 3-15 aastat vangistust," selgitas Kõplas. Varem on olnud ka selliseid hašiši vahendamise juhtumeid, kus tegu on kvalifitseeritud vahendamiseks suure varalise kasu saamise eesmärgil, siis on karistusmäär 6-20 aastat või isegi eluaegne vangistus.

Sel aastal on politsei sõnul Põhja prefektuuri narkokuritegude talitus kinni pidanud 35 isikut ning saatnud prokuratuuri 17 kriminaalasja, kahtlustatuna suures koguses narkootiliste ainete käitlemises ning konfiskeerinud ca 11kg narkootilisi aineid. 2011. aastal saadeti prokuratuuri 139 kriminaalasja, milles kokku 213 episoodi. 2011 a narkokuritegude eest kriminaalkorras karistatutest 40 protsenti olid eelnevalt juba karistatud narkokuritegude eest. Aasta jooksul arestiti 65 kriminaalasjas vara kokku 329 790 euro väärtuses.