Pea iga viies Eestimaa 0-17 aastane laps elas 2010. aastal allpool absoluutse vaesuse piiri, selgub lasteombudsmani ülevaatest. Laste olukord halvenes 2010. aastal kogu ühiskonna absoluutse vaesuse suurenemise taustal märksa enam.

2010. aastal kasvas nii süvavaesuses, toimetulekut ohustavas vaesuses kui vaesusriskis olevate laste osakaal. Absoluutses vaesuses elas 2010. aastal üle 45 000 lapse. Vaesusriskis elas samal ajal ligi 18 000 last. Seega elas vaesuses või vaesusriskis 2010. aastal iga neljas alla 18-aastane laps, see teeb üle 63 000 lapse.

Kui lasteombudsman võrdles laste suhtelist vaesuse määra ülejäänud ühiskonna vaesuse määra muutumisega, ilmneb, et kui ülejäänud ühiskonnas on suhtelise vaesuse määr vähenenud, on laste suhtelise vaesuse määr jäänud samale tasemele ning on 2010. aastal varasema aastaga võrreldes isegi mõnevõrra suurenenud.

Eestis ohustab vaesus enim peresid, kus on üks või mitu töötut, puudest või muust põhjusest tingitud hooldamist vajavaid pereliikmeid, üks täiskasvanu või palju pereliikmeid.

Kõige rohkem ohustab vaesus ühe vanemaga ja lasterikkaid peresid. Väiksem on vaesus peredes, kus on mõlemad vanemad ning üks või kaks last.