Enam kui 100 000 inimest marssis Ateenas parlamendihoone juures protestiks uute kärbete vastu, mille tulemusena kaotab töö viiendik riigiametnikest ja miinimumpalka kärbitakse rohkem kui viiendiku võrra, teatab Associated Press.

Vähemalt 45 ettevõtet sai tules kannatada, sealhulgas mitmed ajaloolised hooned, kinod, pangad ja kohvikud. 50 politseinikku sai vigastada ja vähemalt 70 meeleavaldajat viidi haiglasse.

Peaminister Loukas Papadimos kutsus inimesi üles rahunema. „Vandalismil ja hävitamisel pole demokraatias kohta ja seda ei tolereerita. Ma kutsun avalikkust üles rahulikkusele. Nendel otsustavatel hetkedel ei ole meil sedalaadi protestideks luksust. Ma arvan, et igaüks on teadlik, kui tõsine olukord on.“

Meeleavaldajad süütasid parlamendihoone juures lõkked ning kümned märulipolitseinikud moodustasid aheliku, et takistada inimesi parlamendihoonet ründamast. Märatsejad ründasid politseinikke Molotovi kokteilide ning luksushotellide, pankade ja kaubamajade küljest murtud marmoritükkidega.

Väljakut kattis pisargaasipilv, rahvas kandis gaasimaske. Politseijaoskonda rünnati süütepommide ja kividega.

Kolmekordne hoone oli lausleekides. Tänavad olid kaetud kivide, klaasikildude ja põlenud autovrakkidega. Hirmunud möödakäijad otsisid kaitset hotellidest ja kohvikutest.

Ateena linnapea Giorgos Kaminise sõnul üritasid märatsejad rünnata ka raekoda, kuid löödi tagasi.

Rahandusminister Evangelos Venizelos ütles parlamendis, et uued kärped on riigi ellujäämise seisukohalt eluliselt olulised. „Küsimus ei ole selles, kas mõndasid palku ja pensione kärbitakse, vaid selles, kas me oleme võimelised maksma isegi neid vähendatud palku ja pensione. Kui tuleb valida halva ja veel halvema vahel, valid sa halva, et vältida veel halvemat.“