Hõimuvanemate sõnul on kohtuasi viimane võimalus, sest jõupingutused alkoholi kuritarvitamise piiramiseks protestide ja poliitika abil ei ole aidanud, vahendab BBC News.

Pine Ridge'i indiaanireservaadis kannatab üks neljast lapsest looteea väärarengute all, mis on põhjustatud alkoholi kuritarvitamisest.

Nebraska ringkonnakohtusse esitati kaebus selliste õlletootjate vastu nagu Anheuser-Busch InBev Worldwide, SAB Miller, Molson Coors Brewing Company, MillerCoors LLC ja Pabst Brewing Company.

Kaebuses tuuakse näiteks tosina elanikuga Whiteclay asula Nebraska osariigis, kus on neli õllepoodi, mis müüsid 2010. aastal ligi viis miljonit purki õlut.

Reservaadis on alkohol seadusega keelatud ja lähim koht, kus seda müüa tohib asub 32 kilomeetri kaugusel.

Kaebuses väidetakse, et õlletootjad ja poeomanikud teavad, et alkoholi tuuakse reservaati tarbimiseks või edasi müümiseks salaja sisse.

Reservaat on olnud alkoholi- ja vaesusprobleemide küüsis põlvkondade viisi ning hõimunõukogu teatel loodetakse kohtuasjaga kaitsta kogukonna noori.

„Nagu Ameerika lapsevanemad igal pool, tahame me teha kõik seadusega võimaliku, et kaitsta meie laste tervist, heaolu ja tulevikku,“ ütles hõimu president John Yellow Bird Steele.

Reservaadis asub ka Shannoni maakond, mis on USA-s vaesuselt kolmandal kohal. Keskmine sissetulek on 27 300 dollarit aastas ja ligi pool elanikkonnast elab allpool föderaalset vaesuspiiri. Oodatav eluiga on 45-52 aastat, mis on Põhja-Ameerika madalaim, välja arvatud Haiti (USA keskmine on 77,5 aastat).