Lugu sai alguse sellest, et pärast aasta tagasi läbi elatud autoavariid tekkisid lapsel söömishäired ja enesehävituslikud mõtted. Tüdruk sattus Seinäjoe psühhiaatriahaigla noorte osakonda. Haiglas läksid aga asjad hullemaks, ta hakkas palatikaaslase eeskujul ennast lõikuma, vahendavad ERR uudised ETV saate „Pealtnägija“ lugu.

Vanemad viisid lapse koju, kuhu neid tulid külastama ka sotsiaaltöötajad, kes viisid lapse uuesti haiglasse. Edasi öeldi perele, et nad ei saa oma last tagasi ja pereisa Maitu kahtlustati koduvägivallas.

Kui pärast veel kaht haiglas veedetud nädalat 9. detsembril toimus järjekordne koosolek, kus peale perekonna osales hulk haigla ja valla esindajad, jäi peale arstide sõna, kes lubasid lapse uuesti koju.

Kui pere jõuludeks Eestisse hakkas sõitma, peatas neid kümme kilomeetrit pärast linnast välja sõitmist politsei, kelle väitel oli pere haiglast oma lapse röövinud ja kavatseb temaga riigist põgeneda. Pereema sõnul ei olnud neil mingit kavatsust Soomest lahkuda.

Väidetavalt ohus viibiv tüdruk pandi lastekodusse, kus kehtestati liikumis- ja suhtlemiskeeld, sest vanemad ei tohtinud teada, kus ta asub. Advokaadi sekkumisel sai pere lapse tagasi.

Eelmisel teisipäeval pakkisid Mait ja Ivika Isokyrös viimased asjad ja allkirjastasid oma maja müügi lepingu ning tegid kaebuse Soome politseisse, süüdistades sotsiaalametnikke võimuliialduses. Nende tütar on edaspidi Eesti arstide ja sotsiaaltöötajate jälgimise all.