"Mul pole elus veetorud kodus kinni külmunud. Muidugi, igaks juhuks olen suuremate pakaste ajal vee köögikraanist vaikselt nirisema jätnud, nii miinus 20 juures, aga ma ei teadnud seni, kas sellel mõtet ka on olnud. Seekord aga selgus, et minugi torud pole külmakindlad - õhtul nirisema jäetud kraanist oli hommikuks saanud vaikiv kraan.

Paanika majas, see pole meeldiv tunne. Teadsin, et sellised külmumised võivad lõppeda lõhkiste torudega ja suure remondiga, nii helistasin kiiresti torumehele. Torumees mahutas mu imekombel sama päeva õhtuks oma tihedalt täidetud päevaplaani. Seni pidi toidu ja kohvi jaoks vett vannitoast võtma - sealt veel vett jooksis. Hilisõhtul sai kurnatud olemisega spetsialist mu köögikraani ka käima, ehkki algul tuli sellest peamiselt süsimusta soga - vasktorude korrosiooni. 30 eurot laksti vastu pükse, ootamatu väljaminek. Lisaks veel täiendavad veearved, sest nüüd ei julge ma ka oluliselt soojema ilmaga vett täiesti kinni keerata.  Õnneks paistab, et lõhki veel midagi külmunud pole, alumised naabrid esialgu veel uputust ei kurda, seinad on kuivad, aga seda ju ei tea, mis sulailmadega juhtuma hakkab. Võimalik, et toruvahetust ei saagi vältida - pluss sellisel juhul ka seinaremont. 

Vanas majas, kus ma elan, ei saanud ma suurema pakasega ma kolm korda päevas ahju küttes ka õhutemperatuuri palju üle 15 kraadi, ahi on tuline, aga toas on külm, pere käib kampsunite ja mitme paari sokkidega ringi. Pidin suure vastumeelsusega elektriga lisaks kütma - jälle lisakulu. Selle kuu elektriarvet ei taha vaadatagi. 

Libedatel tänavatel käies on raske tasakaalu säilitada, laps kukkus lõhki oma kindad, ise lendasin kasukaga orgi otsa - jälle lisakulu. Ostsime ruttu uued kindad, mis peaks olema igati ilmastikukindlad, aga laps hakkas nendega külma kaebama. Jälle uued vaja muretseda, teise firma omad, aga kas need reaalselt paremad on, seda ma ei tea, sest vahepeal jõudis ilm juba mõned kraadid soojemaks minna. 

Ma ei saagi aru, pakaselisi talvi on olnud paar viimast aastat, tuisu ja tuulega, aga ükski neist ei ole mulle nii julmi ootamatuid lisakulusid toonud, kui tänavune. Loodetavasti nii hirmsat külma rohkem enam ei tule."