Ametnike sõnul lahkusid Süüriast lisaks suursaadik Robert Fordile ka allesjäänud 17 saatkonna töötajat. Suursaadik viidi täna koos töötajatega konvoi saatel Jordaaniasse, kaks saatkonna töötajat lendasid Süüriast juba eelmine nädal minema, vahendab CNN.

Süürialastele teatati aga saatkonna sulgemisest ja töötajate evakueerimisest alles siis, kui ametnikud olid riigist välja jõudnud. USA välisministeeriumi ametnike sõnul muutus saatkonna töö võimatuks riigis valitseva olukorra tõttu. "Valitsusel ei ole õnnestunud saada kontrolli alla riigis valitsevaid vägivallapuhanguid," teatas üks ametnikest.

Ametnike sõnul tegi saatkonna sulgemise otsuse välisminister Hillary Clinton peale seda, kui turvatöötajad olid talle esitanud oma ettekande saatkonna turvalisusest riigis. Eriti murelikuks tegi USA võime Süürias sagenenud autopommide lõhkamised, mille taga arvatakse olevat al Qaeda allüksusi.

Kuigi USA võimudel ei ole mingeid tõendeid või luureandmeid, et al Qaeda võiks neid rünnata, väitis üks ametnikest suursaatkonda olevat kui "potentsiaalne sihtmärk."

Nüüd, kui USA saatkond uksed sulges tegeleb riigi kodanikele Süürias kaitse pakkumisega Poola saatkond. Samas ei ole eeldatavalt riiki jäänud palju ameeriklasi, kuna USA on viimaste kuude vältel soovitanud oma kodanikel riigist lahkuda.

USA on oma suursaadiku Süüriast tagasi kutsunud ennemgi. Oktoobris kutsus USA suursaadik Fordi tagasi, kuna teda ründas Damaskusel relvastatud rahvamass, kes hoidsid suursaadikut rohkem kui tund aega saatkonnas kinni.

USA välisminisiteeriumist teatati, et suursaadik koos töötajatega jätkab oma tööd Washingtonis just nagu seda tegi Liibüa suursaadik Gene Cretz ja Liibüa saatkonna töötajad, kui USA sulges oma saatkonna Tripolis.