"Ilmajaam hoiatas laupäevaõhtul inimesi, et tulemas on 37 miinuskraadi.
Hommikul 6.40 olen külmast kanges autos. Keeran võtit. Raske ohkega läheb auto käima. Auto termomeeter näitab 32 kraadi külma. Vajutan gaasi ja raudne sõber läheb kontide raginal liikvele. Toriseb enne veidi nagu mina, kui vara ärkama pean," kirjeldab fotograaf oma teekonna algust.

Auto soojeneb vaikselt ja termomeeter hakkab näitama karme numbreid. Tartu maanteel Mustla bussipeatuse juures võib näha juba 35 miinuskraadi, 35 oli ees kuni Põltsamaani ja Jõgeval, kuhu saabusin kell 9, näitas auto 34 kraadi külma. Veripunase päikese valgel talude korstnatest kerkiv suits moodustab õhukese pilvekihi põldude metsade kohale. Imavere saeveskist kerkiv aurusammas mässib endasse kogu piirkonna. Adaveres üritab päike korstnasse sooja pugeda."

Külmapealinn Jõgeva tervitab mind kõliseva pakasega, saabuva Valga rongiga, härmas tüdrukutega, kes koeraga jalutavad ja autoga, mis tekkidesse mässitud, sõnas fotograaf. 35-kraadises pakases pilte tehes teeb kaamera ragisevat häält, lisab ta.

Tõttan tagasi auto soojusse. Auto aga üllatab mind. Seni laitmatult töötavad pidurid on muutunud tuimaks. Tunne on, nagu pidurivõimendi ei töötaks enam. Masin jõnksatab tee peal mõned korrad. "Äkki on bensiin kehva?" käib mõte peast.

Termomeeter armatuurlaual näitab tagasiteel Tallinna kuni Harjumaa piirini -32 kraadi, siis aga hakkab "soojaks" minema. Tallinna piiril on juba lausa "troopika" -24 kraadi.