„Enne magama minekut söödi sibulat ja praeliha ning kustutati ahjus tuli. Seejärel tuulutati tuba, kuid kogu ööks jäi lahti siiski väike tuulutusava,“ kirjeldas öö muinas-elanikega veetnud Delfi ja Eesti Päevalehe fotograaf.

Kui muinasmaja rahvas eile õhtul kell 21.30. magama heitis, oli väljas 24 kraadi külma ja majas magamisasemetel üle kümne kraadi sooja. Hommikul kell 8 oli väljas 28 kraadi külma, aga toas ikka kümne soojakraadi ümber.

„Majas oli väga mõnus,“ hindas fotograaf. „Magamislavats on põrandast poole meetri kõrgusel, seal on heinad ja lambanahad, kus inimesed magavad nagu silgud pütis. Minul hakkas magades palav, kiskusin öösel kampsuni ja teised sokid ära. Aga väljast oli kuulda, et hommikupoole ööd paukus pakane.“

2010. aasta suvel alustati Rõuge linnamäe naabruses eksperimentaalarheoloogilise projektiga, mille raames rekonstrueeritakse rauaaegset eluhoonet. Pärast hoone valmimist kolisid 30. jaanuaril majja nädalaks elama viis julget TÜ arheoloogiatudengit, kes otsustasid muinasaegsed elamistingimused omal nahal järele proovida.

Nädala jooksul elatakse nii, nagu võisid elada meie esivanemad. Valdavalt tegeletakse elutähtsate asjadega: toa kütmine, toidu valmistamine jms. Lisaks testitakse muinasmaja headust, eelkõige selle soojapidavust. Eksperimendis osalejad märgivad kindlatel aegadel üles õhutemperatuuri toas, maja erinevates osades ning õues, jälgivad tuulesuunda ja hindavad selle tugevust.

Suures pildis muinasmaja elanike elu ja tegemisi näed nädalavahetusel.