Vilniuse ringkonnakohus mõistis Mihhailovi eelmise aasta mais süüdi ametiisikute tapmises ning määras talle karistuseks eluaegse vangistuse, vahendab BNS.

Otsuse on vaidlustanud nii prokurörid kui ka advokaadid. OMON-i Riia üksuse endise töötaja Mihhailovi kaitsjad taotlevad tema õigeksmõistmist, prokuratuur on esitanud palve kvalifitseerida kuritegu ümber ning tunnistada ta süüdi mitte üksnes tapmises, vaid ka sõja- ja inimsusvastaste kuritegude toimepanekus.

Mihhailov peeti kinni 2007. aastal Lätis ning anti Leedule välja.

Leedu prokurörid esitasid neljapäeval Mihhailovile taotluse nõustuda kohtuprotsessiga, mille raames teda süüdistataks sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes.

Vastavalt Leedus kehtivatele seadustele ei saa isikut võtta vastutusele või mõista süüdi kuritegude eest, milles teda ei kahtlustatud ajal, kui ta teise riigi poolt välja anti. Süüdimõistetu keeldumisel hakkab Leedu taotlema sellist luba Lätilt.

Kohtuprotsessis kuulutati välja vaheaeg, osalejad tutvuvad prokuröri taotlusega, et selle kohta oma arvamust avaldada.

Mihhailov osaleb neljapäevasel istungil, samuti on kohal tema kolm advokaati: Läti jurist Oskars Rode ning Leedu advokaadid Ingrida Botyrienė ja Artūras Marcinekvičius.

Kannatanut Tomas Šernast esindab advokaat, ise ta istungil ei osale.

1991. aasta 31. juuli varahommikul tapsid Riia OMON-i eriüksuslased seitse relvitut Leedu politsei- ja tollitöötajat. Ainsana eluga pääsenud korrakaitsja sai raskeid vigastusi. Rünnak leidis aset keset pingeid, mis kaasnesid Nõukogude Liidu kokkuvarisemisega.

Mihhailov on esimene inimene, kes Medininkai veresaunas süüdi mõisteti. Ülejäänud süüdistatavaid on Venemaa keeldunud välja andmast.