Läänemaa Tervisetee (LT) on umbes 64 km pikk ja see ulatub Riisiperest Haapsaluni, sealt edasi kaheksa kilomeetrit Rohuküla sadamani. 8 aastat tagasi oli samas kohas laiarööpmeline raudtee, kuid see võeti lahti ja paar aastat hiljem sai siin juba vabalt liikuda. Teekatteks on liiv, kuid see on hästi pressitud, seetõttu on seal peaaegu sama mugav liikuda nagu maanteel.

Tervisetee jääb suuremas osas Lääne maakonda, kuid paarkümmend kilomeetrit jääb ka Harjumaale. LT-lt saab mõnikord põigata ka kõrvalasulatesse (Turba, Ellamaa, Risti, Palivere, Taebla, Ridala, Uuemõisa jne) ja tutvuda sealsete vaatamisväärsustega.

Terviseteel ei leidu ühtegi lõiku, kus keegi ei käiks. Paraku on talvel üks suur probleem ja see on lumi. Mina elan Harjumaal, LT äärses asulas ja mind häirib selle juures üks asi: LT-d ei puhastata korrapäraselt lumest.

Üks näide. Praegu on traktor rookinud lumest Turba-Ellamaa tankla vahelise tervisetee lõigu (3 km) kolme meetri laiuselt, kuid Turba-Riisipere vaheline tee (6km) on jäetud puutumata masina poolt. Seal on ainult 25cm autorehvijälgede paar, kus on ebamugav käia. Lisaks veel inimeste poolt tallatud sama kitsas rada. Eelmisel aastal oli olukord hullem: suur osa terviseteest kattis paks lumi, ilma et seal keegi oleks käinud, kuid Turba-Ellamaa lõik oli ainsana lumest vaba.

Ma tean, et erinevad firmad hoolitsevad teatud piirkondade eest, kuid samas võiks LT-l olla eraldi lumekoristusteenuste pakkuja. Tervisetee ongi loodud selleks, et seal käia, mitte trofeeks. Rongisõitjatele tuleks see ka kasuks, sest mõned turbakad või ellamaalased ei sooviks laristada üle euro Riisiperre saamiseks, kui sama rahaga saaks rongiga Tallinnasse.

Mõelda tuleb lisaks tervisesportlaste peale. See, et LT-l on mootorsõidukid keelatud, ei vabanda midagi, niikuinii sõidetakse seal. Vastasel juhul jääb soovida see, et tammile uuesti rajataks raudtee, Eesti Raudteel on küllalt raha selle teostamiseks.