„Minu ja paljude teiste venelaste jaoks on masendav, et teil on ärielus kõrge eetika ja te võitlete korruptsiooni vastu, aga sulete silmad, kui vene kaabakad kasutavad teie riiki, et siit raha varastada,“ ütles Navalnõi intervjuus Helsingin Sanomatele ja veel kahele Põhjamaade ajalehele.

Navalnõi oli esimene, kes hakkas võimuerakonna Ühtne Venemaa kohta kasutama väljendit „petiste ja varaste partei“. Ta ei osanud aga oodata, et kümned tuhanded inimesed tulevad tänavale võimude vastu meelt avaldama pärast detsembris toimunud parlamendivalimisi.

Juhtunu põhjuseid on arutatud nii Venemaal kui läänes. Kremli-vastase opositsiooni juhtfiguuride hulka tõusnud Navalnõi vastus on selge.

„Muutuse ajendid on peaminister Vladimir Putin ja võimuerakond Ühtne Venemaa ise, kes vastasid meie kampaaniale petiste ja varaste partei vastu lihtsalt valimiste võltsimisega,“ ütles Navalnõi. „Oleks olnud ka muid võimalusi. Aga nad otsustasid lihtsalt võltsida. Sellega provotseerisid nad inimesi.“

Pärast meeleavaldusi on võimulolijad hakanud rääkima reformidest, nagu parteide registreerimise lihtsustamisest. Navalnõi usub, et reformid jätkuvad ja süsteem muutub. See võib tema arvates toimuda üsnagi kiiresti.

„Kui suudame säilitada meeleavalduste aktiivsuse sellel tasemel, olen kindel, et uutest parlamendivalimistest teatatakse aasta jooksul,“ usub Navalnõi.