Enne teie Eestisse tulekut väitis üks kommentaator RusDelfi lehel, et olete fiasko poliitikas ning ka teadlasena ebaõnnestunud ja nüüd veedate aega teel olles.

Formaalselt on kõik õige. Minust ju ei saanud presidenti. Kuid teaduste kandidaat on minu meelest ikka teadlane. Kommentaator ei olnud oma negativismis õiglane, kuid teisest küljest, tal on see õigus.

Teie kodulehel kirjutatakse, et lahkusite poliitikast, kuna olite selles pettunud ning ei kavatsenud ohverdada oma põhimõtteid. Milles täpsemalt te pettunud olete?

Olen pettunud juhtimises. Selles, et võim on ehitatud mudeli järgi, mis mind ei rahulda. Ma olin ja olen selles süsteemis opositsioonis, see on normaalne. Me ei saa ju nõuda võimult, et ta iseennast kaasajastaks. Võim moderniseeritakse ainult kodanikeühiskonna ja opositsiooni poolt. Mul ei ole võimule pretensioone, aga demokraatlik juhtimine on niivõrd intriigidest  ja ambitsioonidest läbi imbunud. Üritasin nii ja teisiti, aga midagi ei tulnud välja. Taipasin, et selle põlvkonna poliitikutel ei ole erilisi väljavaateid. Teised poliitikud kasvavad peale, mul ei ole enam midagi teha.

Kas sellest järeldub, et poliitikas pole oma printsipiaalsusega midagi peale hakata?

Ei saa olla individualist. Poliitika on meeskonnatöö.

Kas Hakamada poliitiku imago ei kahjusta Hakamada õppejõu imagot?

Ei, ei kahjusta. Vastupidi, aitab, kuna paljud inimesed tulevad mind kuulama alguses lihtsalt nime pärast ning Venemaal inimesed mind mu poliitiku tausta pärast kas armastavad või vihkavad.

Tuleb meeles pidada, et mida rahutumad on ajad, seda edukamad on need, kes oskavad segastest aegadest kasu lõigata. Sellepärast tuleks stresis vältimiseks neid aegu jäljendada. See on ennustamatu ning teie olete ettearvamatu.

Elame ajastul, kus on tellimus suure kaose järele. See on matemaatiline mudel, vene teadlane sai selle eest Nobeli preemia. Kaose teoorila on üks põhimõte - must ja valge, nagu stabiilne ja ebastabiilne süsteem, aga võib ka midagi muud olla.  Kaks korda kaks võib olla neli, aga võib olla ka viis, kaheksa, kümme.  Peamine on, kas tahame lahendust leida.

Te õpetate, kuidas tänapäeva Venemaal olla edukas, jäädes samas vabaks. Kas see on universaalne igas riigis?

Loomulikult. See on universaalne vahend igaühe jaoks, igal maal. Need on seotud enda ümber maailma loomise tehnoloogiaga. Minu õpetus on katse luua oma individuaalne maailm, sõltumata sellest, mida pakub välisilm. Aga see ei ole meditatsioon, eskapism, põgenemine Balile või Goasse ega joogasse. See kõik on võõras ja meile mitte omane. Küsimus on normaalses eneseotsingus, raha kogumises.