"Ma märkasin, et ainult viiendik asepresidendi kandidaatidest on naised ja nende osaluse tõstmiseks tahaksin ma õiglase soolise tasakaalu tõttu taandada oma kandidatuuri ning ma olen natuke üllatunud, et sellist võimalust ei ole kasutanud minu meeskolleegid," teatab eurosaadik Tarand inglisekeelses videos ning viitab kolleegidele Ungarist, Tšehhist, Itaaliast ning Kreekast.

"Ma kindlasti taandan oma kandidatuuri tingimusel, et me otsime rohkem soolist tasakaalu ja et 14 kolleegi, kes saavad büroo liikmeteks, võtavad esimese asjana käsile võitlemise Microsoft Windowsi vastu," teatab Tarand.

Tarand asub ka tänama tema poolt hääletanud saadikuid, ent europarlamendi vastne president Martin Schulz katkestab teda ja teatab, et eurosaadiku kõne ajal puudus tõlge.

Seepeale kordab eurosaadik Tarand lõbusalt oma avaldust. "Härra president, ma ütlesin, et selle maja soolise tasakaalu parandamiseks taandan ma oma kandidatuuri tingimusel, et kõik võitlevad Bill Gates`i ja Microsofti internetisüsteemide monopoli vastu ja ma tänan veelkord kõiki kolleege, kes minu poolt hääletasid ja mind sõltumatu kandidaadina usaldasid. Ma luban, et me jätkame nendega õiglase demokraatia arendamist nii selle maja sees, kui ka väljas," teatab Tarand kelmikalt ovatsioonide saatel.

Asepresidendid on Euroopa Parlamendi juhatuse liikmed. Juhatus on organ, mis teeb parlamenti puudutavaid otsuseid. Juhatus koostab samuti parlamendi eelarve esialgse projekti ning otsustab administratiivseid, personali puudutavaid ja organisatsioonilisi küsimusi.

Eilsel europarlamendi asepresidentide valimisel osutusid valituks Gianni Pittella (319 häält), Miguel Angel Martínez Martínez (295 häält), Anni Podimata (281 häält), Alejo Vidal-Quadras (269 häält, Georgios Papastamkos (248 häält), Roberta Angelilli (246 häält), Othmar Karas (244 häält), Edward McMillian-Scott (239 häält), Isabelle Durant (238 häält), Alexander Alvaro (235 häält), Rainer Wieland (230 häält), Oldřich Vlasák (223 häält), Jacek Protasiewicz (206 häält) ning László Surján (188 häält).