Eesti kodanikele dokumente välja andes juhindub PPA isikut tõendavate dokumentide ja haldusmenetluse seadusest. Dokumendi kehtetuks tunnistamise menetlusi pikendab PPA haldusmenetluse seaduse alusel, mille kohaselt võib haldusorgan iseenda määratud menetlustähtaegu oma algatusel pikendada. „Alustatud menetluste pikendamine on praegu mõistlik, kuna õiguskantsler on viidanud kodakondsuse seaduse ja põhiseaduse vahelisele vastuolule. PPA pikendab pooleli olevaid menetlusi seni, kuni riigikogu kodakondsuse seaduse muutmise eelnõu osas otsuse langetab,“ selgitas PPA kodakondsustalituse juhataja Koidu Mesilane.


Isikut tõendavate dokumentide seaduse kohaselt antakse Eesti kodaniku dokument välja kehtivusajaga kuni 5 aastat. PPA väljastab praegu nendele isikutele, kellele on väljastatud alusetu Eesti pass ja kes on selle dokumendi kehtivuse lõppemise tõttu esitanud taotluse uue dokumendi saamiseks, uue passi kehtivusajaga 1 aasta. Enne väljaandmise otsuse tegemist veendutakse, et isik ei ole esmast dokumenti taotledes esitanud valeandmeid ega võltsitud dokumente.


PPA kohustus on dokumenti välja andes veenduda, et selleks on seaduslik alus ehk et inimesel on õigus selle dokumendi kasutajaks saada. Kui peaks selguma, et vastavat õiguslikku alust ei olnud ning dokument väljastati alusetult, ei ole PPA eesmärk dokumenti kiiresti ja iga hinna eest kehtetuks tunnistada. „Iga juhtumi puhul viiakse läbi põhjalik menetlus, mille käigus koostöös dokumendi kasutajaga selgitatakse välja, kas ta on seaduslik Eesti kodanik. Kuni Eesti kodakondsusesse kuulumine pole ümber lükatud, võib ta Eesti kodaniku passi kasutada. Dokument tunnistatakse kehtetuks alles siis, kui oleme veendunud, et see on alusetult välja antud,“ ütles Koidu Mesilane.
Alates aastast 2010 on PPA üle kontrollinud rohkem kui 278 000 inimese varasemalt välja antud Eesti kodaniku dokumendi väljaandmise aluse. Dokumentide järelkontrolli tehakse pidevalt ja see jätkub seni, kuni kõigi Eesti kodaniku dokumendi saanud isikute kodakondsusesse kuulumise alus on üle kontrollitud ja kinnitus Eesti kodakondsusesse kuulumise kohta vastavas andmekogus fikseeritud.