Sotsiaalhoolekande seaduse muudatus hoiab jõustudes lahus lapsetoetuste ja toimetulekutoetuste maksmise, leevendades nii tuhandete puudustkannatavate perede elu-olu.

„Valitsusliidu poliitikuid räägivad aastaid, et lapsetoetused tuleb muuta vajaduspõhiseks. Samas on nad lükanud korduvalt tagasi sotsiaaldemokraatide ettepaneku toetada pisutki kõige enam abi vajavaid lapsi. Selline käitumine on hädasolijate suhtes ülimalt silmakirjalik,“ ütles sotsiaalkomisjoni liige Heljo Pikhof. „Viimane aeg on lõpetada vastuolu, kus lapsetoetus arvestatakse vanemate sissetuleku hulka, mille võrra makstakse vähem toimetulekutoetust. Lapsetoetused peavad jõudma kitsikuses peredeni.“

Pikhofi sõnul peab toimetulekutoetust saava pere esimene liige täna hakkama saama 76,7 euro, iga järgmine pereliige aga 61,36 euroga kuus. „Sellest kasinast summast peab jaguma nii toidule, riietusele, jalanõudele kui muudele kaupadele. On lubamatu, et paljud Eesti lapsed peavad elama nii viletsates oludes,“ sõnas Pikhof.

Valitsus on sotsiaaldemokraatide samasisulisele eelnõu mittetoetamist põhjendanud sellega, et „lisaraha võimaldamine“ ei motiveeri inimesi tööd otsima. „See väide lonkab kahte jalga. Esiteks on lastetoetuste eesmärgiks tagada lastega peredele laste hooldamise, kasvatamise ja õppimisega seotud kulutuste osaline hüvitamine. Teiseks käivad paljud toimetulekutoetuse saajad tööl. Probleemiks on madalad palgad,“ rääkis Pikhof.