Nestori lühikesele küsimusele, millal tõusevad õpetajate palgad, vastas peaminister: "Ma eeldan, et õpetajate palgad tõusevad 1. jaanuarist 2013."

Seejärel soovis Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus-Laul teada, kas peaministri meelest on õige kriisiajal tõsta kaitsekulusid kahele protsendile SKPst.

"Ma arvan, et me oleksime saanud õpetajate palka tõsta ka sellest aastast, kui me ei oleks nii ohtralt tõstnud kaitsekulusid," rääkis Tuus-Laul. "Kaitsekulusid tõstis sel aastal Põhja-Korea, Kreeka, Venemaa ja nende hulgas ka meie."

Peaministri sõnul on kaitsekulude tõstmine igati õigustatud ning ei ole võimalik tõsta kellegi palka kaitsekulude vähendamise arvelt.

"Riigikaitse teatavasti ei ole mingisugune luksus, millega üks riik võib tegelda headel aegadel, ja see pole midagi niisugust, millega tegelemisest võib loobuda halvematel aegadel," vastas peaminister. "Kui riik ei tegele riigikaitsega pidevalt, siis ükskord tegeleb selle riigi kaitsega hoopis soovimatu võim ja meil endil selle kaitsega enam siis tegelda vaja ei ole."

Peaministri sõnul ei saa vaadata riigikaitset kui põhjatut allikat kõikvõimalikeks palgatõusudeks. Ta tõi võrdluseks, et hariduskulud moodustavad Eesti riigieelarves seitse protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mis on Euroopa Liidu üks kõrgemaid hariduskulude tasemeid.

"Me oleme Küprose, Taani ja Rootsi järel neljandal kohal Euroopa Liidus selle poolest. Kui me ka kaks protsenti juurde paneksime, siis oleks see ühel päeval ära kulutatud ja meil ei ole ikkagi finantseerimisallikat," selgitas Ansip riigikogu ees.

Ansip toetas koalitsioonipartneri IRLi minister Jaak Aaviksood, kes peab mõistlikuks viia läbi struktuursed reformid selleks, et maksumaksja raha haridussektoris märksa efektiivsemalt kasutada.

"Me näeme perspektiivi selles, et me parandame oluliselt nende vahendite kasutamise efektiivsust ja selleks tuleb läbi viia need reformid, mida haridus- ja teadusministeerium ja valitsus ja ka riigikogu praegu ette valmistavad," rääkis Ansip.

Peaministri sõnul ei ole raha puudus ainult haridussektoris. "Täpselt samasugune rahapuudus on sealsamas kaitsevaldkonnas, mille kaitseväe teenistujad on ametist lahkunud, läinud erasektorisse kõrgema palga peale," rääkis ta Heimar Lengi küsimusele vastates. "Seetõttu ma ei pea mitte kuidagi võimalikuks seal mingisugust palkade kärpimist ja vahendite vähendamist selleks, et teisal neid vahendeid jälle suurendada."

Ansip viitas ka päästeametnikele, kes tahaks rohkem palka ja vahendeid juurde saada. "Alati võib küsida, et kelle arvelt? Ka pensionid ei ole ju meil nii kõrged, et nendega võiks rahul olla," lisas Ansip. "Ma küsin, kelle arvelt me oleksime pidanud võtma siis vahendid selleks, et ühele grupile neid pisut rohkem anda?"