"Ajakirjanduses kõne all olnud isiku puhul on PPA tuvastanud, et tal on tegelikult ka Vene Föderatsiooni kodakondsus. Seega on ta peale dokumendi kehtetuks tunnistamist Eesti riigis viibiv Vene kodanik, lihtsalt öeldes välismaalane," ütles Delfile PPA kodakondsustalituse juhataja Koidu Mesilane. Kodakondsusest ilmajäämisel peab inimene hakkama taotlema elamisluba ja selle saamisel juba kodakondsust.

Eelmisel nädalal kirjutas Eesti Päevaleht, kuidas 1996. aastal taotles üks mees Eesti kodakondsust. Eksamid olid juba tehtud, kui talle sündis laps, kes sai automaatselt kodanikuks. Kõik oli justkui hästi. Kuid nüüd, 15 aastat hiljem, avastati, et lapse sünni ajal ei olnud isa veel reaalselt Eesti kodanik. Laps sündis sünnijärgse kodakondsuse saamiseks seega liiga vara, kaks nädalat varem. Ametniku vea tõttu ekslikult kodakondsuse saanud 15-aastasele noorele ei luba seadus praegu muud kui sellest ilmajäämist.

President Toomas Hendrik Ilvese hinnangul on see ebaõiglane, sest noor ise pole riigile valetanud.

Siseminister Ken-Marti Vaher leiab, et Eesti kodakondsuse peaks andma inimestele, kes on sellest riigi vea tõttu ilma jäänud, aga ekslikult kodakondsuse saanud 15-aastasele noorele seda erandkorras tagasi ei soovi anda.

Eelmisel aastal tunnistati kehtetuks 63 inimesele välja antud Eesti kodaniku isikut tõendavat dokumenti, millest 33 juhul oli riik inimesele ekslikult kodakondsuse andnud.