Politsei- ja piirivalveameti (PPA) korrakaitsepolitsei sisekommunikatsiooni valdkonna juht Helin Vaher ütles Delfile, et eilse seisuga on tänavu olnud kokku 55 liiklusõnnetust, milles keegi on viga saanud, ja vigastatuid on olnud suisa 74. Nende õnnetuste põhjuseks võib Vaheri sõnul pidada eelkõige juhtimiskogemuste puudumist, joovet, tähelepanematust ja teisi inimfaktoreid.

Joobes juhtimise eest istub Vaheri sõnul iga päev umbes 20 inimest arestimajas. "Aresti pikkuseks on kuni 30 päeva, mis tähendab inimese jaoks tihti töökoha kaotust ja palju muid probleeme. Seega karistus selle konkreetse rikkumise eest ei ole tühine," märkis Vaher ning sedastas, et joobes juhtide osalusel juhtunud liiklusõnnetused on mõnevõrra vähenenud, samas juhtus just roolijoodiku süül pühapäeval traagiline õnnetus.

Pühapäeva õhtul hukkus Narva lähistel roolijoodiku põhjustatud liiklusõnnetuses kolm inimest ning kaks inimest viidi raskes seisus haiglasse. Õnnetuse põhjustanud juht kaldus sõiduautoga Audi 80 vastassuunavööndisse, kus põrkas kokku sõiduautoga Volkswagen Passat. Õnnetuse põhjustanud joobes 52-aastane juht viidi haiglasse, kus ta suri. Sündmuskohal hukkusid Volkswagen Passati roolis olnud 51-aastane mees ja taga paremal istunud naine. Volkswagenis oli veel kaks reisijat, kes said raskelt viga ning viidi haiglasse. Traagilise tagajärje põhjuseks oli politsei sõnul ka turvavarustuse mittekasutamine.

Laupäeva keskpäeval juhtus ränk liiklusõnnetus Tallinna-Tartu maanteel Mustla-Nõmmel, kus sõiduauto Jaguar hakkas mööda sõitma liinibussist, kuid kaotas juhitavuse ja põrkas kokku vastu sõitnud Mitsubushiga. Sündmuskohal hukkus sõiduautos Mitsubishi olnud 27-aastane Janno. Mitsubishi juht ja kaks kaassõitjat said viga ning toimetati haiglasse. Jaguari juht viga ei saanud, kuid viidi haiglasse kontrolli.

Libedus, halb nähtavus, kinnitamata turvavöö

Reede õhtul sattus Tartumaal Nõo vallas Nõo risti lähedal Valga suunas liikunud Volkswagen Passat külglibisemisse ja põrkas kokku vastu tulnud sõiduautoga Mazda 626. Õnnetuses hukkus Volkswageni kõrvalistmel olnud 21-aastane Tauri ning viga said sama autot juhtinud 22-aastane Kati ning Mazda juht, 49-aastane Valdur. Kohalike elanike sõnul oli see piirkond väga libe ning teekatet kattis must jää.

Tänavune esimene hukkunuga liiklusõnnetus oli 10. jaanuari õhtul Pärnumaal, kus hukkunud mehele sai saatuslikuks veoki kabiinist sõiduteele astumine. Mees parkis nimelt veoki teeserva ning väljus kabiinist, nõnda teinud, sõitis talle otsa Pärnu suunal liikunud kaubik, mida juhtis 64-aastane mees. Kannatanu hukkus sündmuskohal.

Väga raske liiklusõnnetus juhtus ka täna öösel kella nelja ajal Tartus, Riia tänava raudteeviadukti juures, kus Volvot juhtinud 49-aastane Ants liikus kesklinna poolt mööda Riia tänavat, kaldus teel vasakule ning sõitis vastu viadukti keskmist betoonseina. Sõidukijuht hukkus kokkupõrke järel sündmuskohal, esialgsetel andmetel oli tema turvavöö kinnitamata. Sõidukile tekkinud vigastuste ulatuse põhjal võib järeldada, et sõidukiirus oli lubatust suurem.

Nii on tänavu õnnetuste põhjuseks olnud küll libedus ja halb nähtavus, aga ka puhas rumalus, mille tõttu on purjuspäi rooli istutud. Samuti oleks mõne elu võinud päästa kinnitatud turvavöö. Politsei paneb liiklejatele südamele teha ise maksimaalne selleks, et vähendada liiklusõnnetuste riski - osaleda liikluses kainena, sõita ilmastikuoludele vastava kiirusega, kinnitada turvavöö ning vältida ka möödasõite, kui selle tegemiseks pole just mõjuvat põhjust.