"Kehtiv kodakondsuse seadus võimaldab lugeda alusetult passi saanud inimese Eesti kodanikuks üksnes juhul, kui ta sai esimese passi enne 1. aprilli 1995, mil kehtis eelmine kodakondsuse seadus. Vastav seadusemuudatus jõustus 2003. aastal ja alates 1. aprillist 1995 alusetult Eesti kodaniku passi saanud inimestele see ei laiene," selgitas Vaher ERR-i uudisteportaalile praegust olukorda.

"Kaalume tõsiselt muudatuse algatamist, mis võimaldaks anda Eesti kodakondsuse ka neile, kes on riigi vea tõttu alusetult passi saanud pärast 1995. aasta 1. aprilli - kehtiva kodakondsuse seaduse ajal," lausus minister.

Kuna õiguskantsleril on samas küsimuses menetlus pooleli, kavatseb ministeerium oodata kõigepealt ära selle tulemused.

Eesti Ekspress kirjutas möödunud nädalal lapsest, kes sai 1996. aastal sündides automaatselt Eesti kodanikuks, kuna tema isa oli kodakondsuse saamise eksami edukalt sooritanud. Ametlikult sai mees aga kodakondsuse kaks nädalat pärast lapse sündi.

Viga avastati alles nüüd ja seaduse järgi tuleb 15-aastaselt noorelt, kes on oma passi kolm korda edukalt uuendanud, kodakondsus ära võtta. Laps sündis sünnijärgse kodakondsuse saamiseks liiga vara.