„Riigi eelarve on Soomel 53 miljardit eurot, meie kohustused Euroopa ees on umbes samas kategoorias ehk 50 miljardit eurot. See ei ole normaalne ega jätkusuutlik. Kriis on olnud halvav ja karm kõikidele, ka Soomele. Kahjuks on saanud tõeks kõik mida kirjutasin 9.mail Wall Street Journalis. Oleme maksimaalselt koormatud ning enam ei saa ega tohi Soomet kasutada laenukontorina,“ sõnas Soini.

Soini lisas aga, et meil kõigil on vaja ühendatud Euroopat. „Meil ei ole vaja rohkem Euroopat, me vajama paremat ja kvaliteetsemat Euroopat. Kindel on aga see, et tänane Euroopa Liit ei ole jätkusuutlik ning ei kesta. Ma ei soovi midagi halba Lõuna-Euroopa riikidele, kuid midagi peab muutuma. Ei saa olla nii, et reaalselt 10protsendilise intressiga laene said riigid tänu liidule vaid alla kahe protsendi suuruse intressiga. Eurotsoon on aga teine lugu ning keegi peab sellest lahkuma. Keegi lõunast ja keegi põhjast. Ma ei nimeta nimesid, kuid vastutuse peavad võtma need, kes Kreeka ja teised riigid odava laenuga üle külvasid,“ kommenteeris Soini.

Soini loodab saada teise ringi

Soini mainis, et kõikide presidendikandidaatide suurim probleem hetkel on tõsiasi, et Standard&Poor`s langetas Euroopas reitinguid. „Kandidaatidele on probleem selles, et meie oleme kõik rääkinud rahvale, kuidas kriisiaeg on möödumas,“ rääkis presidendikandidaat.

Soome presidendivalimiste üheks suureks teemaks on see, kes läheb üle 50protsendilise rahvapoolehoiuga Sauli Niinistö vastu teise ringi. „Niinistö poolehoid on küsitluste järgi hetkel pea 50 protsenti, järgmised kandidaadid tulevad riburada järgi ning omavad tugevusi erinevates Soome piirkondades. On tulemas huvitav nädal, kus selgub palju,“ sõnas Soini.

Rassism ja pereväärtused

Põlissoomlaste eduga parlamendivalimistel aasta tagasi tulid teemaks ka partei ja selle liikmete rassismisüüdistused, mille kohta Soini lausus, et keegi ei küsi kunagi minult, kas ma olen rassist. „Alati küsitakse, kas see mida ütles või kirjutas mõni meie partei liige või toetaja, on parteipoliitika ja –arvamus. Meil oli 560 000 valijat viimastel valimistel. Ma ei saa võtta kõikide eest vastutust. Kuid ma kinnitan, et mina isiklikult ei ole öelnud poolt sõna rassistlikku või religiooni ja rahvuslikkuse vastast,“ sõnas Soini.

„Sama lugu on minu usuga. Olen katoliiklane, kuid ma ei saa kuidagi võtta enda kanda 1,5 miljardi katoliiklase tegusid,“ kinnitas Soini.

Soini lisas, et tal ei ole midagi vastu ka homoseksuaalsusele ning tervitab ka avalikult geimehe kandideerimist Soome presidendiks.

„Samas, kui me räägime abielust ja abordist näiteks, siis ma olen selgelt elu poolt ning abordi vastu, seda riigis ja piirkonnas, kus elanikkond vananeb ning olen veendunud, et abielu on ikkagi mehe ja naise vahel,“ kinnitas Soini.