Eesti kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai rääkis Delfile, et tubakatoodete apteekides müümine põhjustaks kindlasti ebamugavusi, mistõttu võib tekkida oht, et täiskasvanud suitsetajad ei saa sigarette legaalsest käitlemisahelast kätte ning hakkavad kasutama illegaalseid viise.

Merilai sõnas, et konjunktuuriinstituudi hinnangul oli 2010. aastal salasigarettide osakaal kogu turust umbes 30 protsenti ning Ida-Virumaal veelgi suurem. Illegaalne turg on aga probleemiks nii kaupmeestele kui ka riigile, kes jääb ilma aktsiisi- ja käibemaksust.

Apteekides tubakatoodete müümise küsimust kaalutakse Islandil, kuid Merilai hinnangul ei ole sigarettide müük apteekides kooskõlas nende tegevuse eesmärgiga, milleks on ravimite väljastamine koos nõustamisega rohtude ratsionaalseks kasutamiseks. Lisaks on apteeke vähem kui kaupluseid, seda eriti maakohtades, rõhutas Merilai.

Püüd tubakatoodete kahjulikkusele tähelepanu juhtida on Merilai sõnul igati õigustatud, kuid sigarettide kättesaadavuse piiramise osas tuleks kaaluda, millised regulatsioonid oleksid vajalikud, mõistlikud ja võimalikud, ning kuidas neid ellu viia.

"Siinjuures on üheks laiapõhjalise arutelu võimalikuks kohaks sotsiaalministeeriumi juurde loodud töögrupi tegevus, mille eesmärgiks on vastava tubakapoliitika rohelise raamatu koostamine ja ettepanekute tegemine tubakapoliitika kujundamiseks, sealhulgas ka kättesaadavuse piiramiseks," leiab Merilai.

IRLi esimeheks kandideeriv Liisa Pakosta käis eile välja idee, et tubakatoodete kättesaadavust tuleks piirata ning seda saaks teha ning üks võimalus selleks oleks Islandi eeskujul püstitada eesmärk, et tubakatooted oleks müügil vaid apteekides, kus apteeker suitsupakki müües ostjale suitsetamise kahjulikkust meenutaks.