Sturgeon ütles, et šoti rahvas on hääletanud ülekaalukalt Šoti rahvusliku partei SNP võimule ning partei selge eesmärk on iseseisvusreferendumi korraldamine veel selle valimisperioodi jooksul, vehendab Daily Telegraph.

Sturgeon süüdistas peaminister Cameroni referendumi formaadi ja aja mõjutamise katses.

Suurbritannia valitsus kavatseb teadetekohaselt pakkuda Šoti parlamendile võimalust korraldada legaalselt siduv referendum, aga ainult lihtsa jah või ei küsimuse baasil ning kindla ajaperioodi jooksul, milleks arvatakse olevat 18 kuud.

Cameron ütles pühapäeval, et avaldab lähipäevil legaalse nõuande, milles pakutakse õiglast, seaduslikku ja otsustavat lahendust.

„See on jultunud katse sekkuda otsusesse, mis on Šoti valitsuse teha referendumi ajastuse osas ning šoti rahva teha selle tulemuse osas,“ ütles Sturgeon. „Meid valiti meie otsuse tõttu korraldada referendum selle valimisperioodi teises pooles.“

Cameron süüdistas Šotimaa peaministrit Alex Salmondit selles, et viimane üritab referendumit edasi lükata, sest ta teab, et Šoti valijad ei soovi oma südames täielikku eraldumist.

Cameroni sõnul on Ühendkuningriik üks kõige edukamaid partnerlusi maailma ajaloos ja seda tuleb kaitsta.

„Oleks kohutavalt kurb, kui Šotimaa otsustaks Ühendkuningriigist lahkuda ja ma teen kõik, mida suudan, et julgustada Šotimaad Ühendkuningriiki jääma, sest ma arvan, et see on meie kõigi majanduste jaoks kasulik, sealhulgas Šotimaale, ja kõigi meie ühiskondade jaoks,“ ütles Cameron.