Eelnõu kohaselt täpsustatakse doktorantidega sõlmitavate nooremteaduri töölepingute tingimusi. Doktorandid hakkavad nooremteaduritena saama palka, mis on suurem seni makstud stipendiumist.

Doktorandi töötasu alammäär sätestatakse igaks aastaks riigieelarve seadusega ja 2012. aasta eelarves on brutopalga alammääraks 520 eurot. See on riiklikult tagatud väikseim palgamäär ja kui doktorant osaleb näiteks mõne teadusprojekti täitmises, võib ülikool talle projekti vahenditest maksta alammäärast suuremat töötasu.

Doktorandi toetust ja nooremteaduri töötasu korraga ei maksta. Osakoormusega õppivale doktorandile makstakse doktoranditoetust vastavalt tema õppekoormusele.

Doktorandi töötasuga seotud riigieelarve kulud olenevad igal aastal sellest, millisena lepitakse kokku riigieelarve seaduses töötasu määr. Lisaks doktoranditoetuseks eraldatavale enam kui 5 miljonile eurole on 2012. aasta eelarves kavandatud palga maksmisega seotud kulude katmiseks 120 000 eurot.

Nooremteadurina töötamiseks ei pea õppima riiklikul kohal

Teadus- ja arendustegevuse korralduse seaduse kohaselt saab 2012. aastast immatrikuleeritud doktorant taotleda nooremteaduri töölepingu sõlmimist, kui ta õpib riikliku koolitustellimuse alusel moodustatud õppekohal. Nooremteaduri tööleping sõlmitakse tähtajaliselt kuni õppekava nominaalkestuse ulatuses.

Vastu võetud eelnõu kohaselt saab ülikool sõlmida töölepingu nooremteadurina töötamiseks ka doktorandiga, kes ei õpi riikliku koolitustellimuse alusel moodustatud õppekohal, kui ta õpib täiskoormusega ning on läbinud atesteerimise.

Juhul, kui doktorant taotleb töölepingu sõlmimist teadus- ja arendustegevuse valdkonnas, millele doktoriõppe õppekava põhineb, arvestab ülikool nooremteadurina töötatud aega vastavalt doktoriõppe õppekava täitmisena. Kuid sellise doktoriõppe õppekava täitmiseks ei ole doktorandil õigust võtta õppepuhkust.

Nooremteaduri tööleping sõlmitakse täistööajaga või osakoormuses õppiva doktorandiga osalise tööajaga ning sellele ei kohaldata katseaega.

Ülikool peab tagama doktoriõppesse immatrikuleeritud doktorandile tingimused doktoriõppe läbimiseks, sealhulgas asjatundliku juhendamise ning osalemise doktoriõppe õppekava täies mahus täitmiseks vajalikes teadus- ja arendustegevuse uurimisteemades ja projektides.