Kivirähk rääkis Delfile, et loendamine on keeruline töö eriti tänapäeval, kui inimesed palju ringi reisivad. Sellele vaatamata ootab ta loenduselt võimalikult täpseid tulemusi.

„Kas meid on vähem või rohkem, seda loendus näitabki, tähtis on tõde selgeks saada,“ lausus Kivirähk. „Sotsioloogi jaoks on tähtis rahvastiku tõepärane struktuur, mille pinnalt saab oma tööd teha.“

Kivirähk möönis, et põhiline probleem on ikkagi see, kas inimesed lähevad Eestist ära ja kui kauaks. „Objektiivsed numbrid saab rahvaloendusest, aga miks inimesed lähevad ja mis tingimustel nad tagasi tulevad, sellega peavad tegelema teised uuringud,“ kõneles Kivirähk.

„Avatud maailma tingimustes on kindlasti loomulik, et inimesed lähevad Eestist ära, aga ega see kindlasti meile siin Eestimaal rõõmu ei tee, kui meid vähemaks jääb.“  Ta tõdes, et globaliseeruval maailmal on oma plussid ja omad miinused.

„Sellega peab leppima, et inimesed otsivad uusi väljakutseid.“ Küll aga saaks riik üht-teist teha, et siit minnakse uute väljakutsete järele, aga mitte ei põgeneta raske elu eest.

Kivirähk avaldas lootust, et võimalik suur hulk inimesi end veebi teel ära loendab. Ta viitas võimalusele, et e-riigina võiks Eesti purustada selles vallas kehtiva maailmarekordi, mis praegu kuulub Kanadale, kus veebi teel osales rahvaloendusel 54 protsenti rahvastikust. „E-riigina võiks Eesti selle rekordi enda kätte võtta.“