Gorbatšovi etteheited avaldati usutluses opositsioonilisele ajalehele Novaja Gazeta – mille osanikuks ta on – päev enne suurmeeleavaldust, millega kavatsetakse protestida 4. detsembri üldvalimiste rikkumiste pärast, vahendab BNS.

„See on häbiväärne ja kahetsusväärne. Mina näiteks tunnen häbi,“ ütles Gorbatšov, viidates Putini traditsioonilisele küsimuste-vastuste otsesaatele, mis toimus eelmisel nädalal, ning mille käigus Putin võrdles meeleavaldajate revääridel olnud valgeid linte kondoomidega.

„Ma tunnen end mingil määral Putiniga seotuna, kuna algul, kui ta võimule tuli, toetasin teda aktiivselt nii siin kui ka välismaal... Aga nüüd?“ viitas Gorbatšov.

Endine KGB agent Putin ja Medvedev, kellelt loodeti liberaalsemat kallet, kui ta oma mentori 2008. aastal presidendiametis välja vahetas – on mõlemad tõrjunud süüdistusi valimisrikkumistest ning seostanud meeleavaldusi Läänest saadud rahadega.

4. detsembri üldvalimistel õnnestus võimuerakonnal Ühtne Venemaa säilitada oma enamus, ehkki Moskvast ja mujalt Venemaalt tuli teateid ulatuslikest valimispettustest.

Niinimetatud võimutandem kavatseb oma ametid pärast märtsikuiseid presidendivalimisi vahetada, ning Medvedevist saab eeldatavalt Putini peaminister.

Ent Gorbatšov ütles, et Medvedev on kaotanud oma tõsiseltvõetavuse poliitikuna, keeldudes valimistulemusi kahtluse alla seadmast.

„Ta ütles, et tal ei ole valimiste kohta mingeid etteheiteid ega kahtlusi. Ning sellega pani Dmitri Anatoljevitš minu arvates punkti oma karjäärile,“ osutas Gorbatšov.

Laupäevasele protestile Moskvas oodatakse kogunevat kümneid tuhandeid inimesi, kes nõuavad valimistulemuste tühistamist ja uusi valimisi ning võitlust valimispettusega.

Medvedev kutsus parlamendi uue koosseisu esimesele istungile sel nädalal ning pidas neljapäeval sellele oma viimase aastakõne, kuulutades välja kõhkleva reformikava, mille eesmärgiks näib olevat opositsiooni vaigistamine.

Üks Medvedevi tippnõunikest üritas reedel algatusi tähtsustada kui märguannet, et võimud on kuulda võtnud üleskutseid muutusteks.

„Inimesed ütlevad, et nad on olulised, et nad on olemas,“ kinnitas Kremli peaideoloogiks peetav Vladislav Surkov päevalehele Izvestija.

„Me ei saa nende vaateid ülbelt kõrvale lükata“.

Üheks Medvedevi algatustest on tuua tagasi regioonijuhtide otsevalimised, mille Putin 2004. aastal presidendina tühistas.

Kreml ei ole veel täpsustanud, kuidas valimised korraldada kavatsetakse, kuna Putin ütles, et regioonijuhtideks üles seatavad kandidaadid peavad enne hääletusele panemist pälvima ka Kremli heakskiidu.