Valge Sinterklaas toob lastele kingitusi ja teda saadab mustanahaline abiline Zwarte Piet ehk Must Peeter. Suriname parlamendiliikmete arvates on selline isanda ja teenri suhe lastele halb eeskuju teatab Radio Netherlands Worldwide.

Küsimuse tõstatas parlamendis kultuurieelarvealasel debatil Lõuna-Ameerikas asuva riigi endine president Ronald Venetiaan. Ta nimetas seda provokatsiooniks, et Sinterklaasi pidustusi peetakse pealinna Paramaribo Iseseisvuse väljakul.

Parlament paneb nüüd ette keelata Sinterklaasi pidustuste pidamine koolides. Selline otsus võidakse teha järgmisel nädalal.

Nagu jõuluvana, on ka Sinterklaas lahke, kinke jagav vana mees pika valge habemega, kuid tema puna-valge kuub on rohkem kiriklik. Tal ei ole aga mingit pistmist jõuludega – Sinterklaasi pidustusi peetakse 5. detsembril.

Sinterklaasi kinke tassiv abiline Must Peeter on traditsiooniliselt mauri kostüümis mustanahaline, paksude huulte ja kräsupeaga. Tema vastu on protesteeritud ka Hollandis endas. Sel aastal kandsid meeleavaldajad Sinterklaasi paraadil T-särke kirjaga „Must Peeter on rassism“.

Suur enamus hollandlasi eitab igasugust rassismi selles, kui Musta Peetri mängimiseks nägu mustaks värvitakse. Mõnikord väidetakse, et Musta Peetri nägu saab mustaks, kui ta läbi korstende lastele kinke viib.