Tegelikult aga tõuseb järgmisest aastast elektri hind keskmiselt 1,05 s/kWh tasemelt 1,13 s/kWh-ni ja gaasi hind umbes 15 protsenti. Samuti kooskõlastas konkurentsiamet osades piirkondades septembris ja oktoobri esimeses pooles uued ning senisest kõrgemad soojuse piirhinnad.

IRLi liikme ja riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul lubas erakond valimistel väga konkreetseid meetmeid kodukulude kontrolli all hoidmiseks, nagu kodutoetusi paljulapselistele peredele, kommunaalmonopolide ohjeldamist, kortermajade soojustamist, maamaksu kaotamist kodudelt ning kodulaenu intresside maksuvabastuse säilimist.

"Kommunaalkuludest rääkides tuleb esmajoones tähelepanu pöörata küttekuludele, kuna need moodustavad kodukuludest kütteperioodil kõige suurema osa ja säästmise võimalus on seal kõige suurem. Väljaminekut küttekuludeks saab kõige efektiivsemalt vähendada renoveerides hooned soojapidavamaks," ütles Sester Delfile.

"Statistika näitab, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas oleva sihtasutuse Kredexi soojustamisprogrammis osalenud korterite keskmine küttekulu on läbi renoveerimise keskmiselt langenud 140 kWh m/2a pealt 90 kWh m2/a peale - see tähendab ligi kolmandiku võrra väiksemaid küttearveid."

Tõsi, Kredexi abiga on tõesti paljud korterelamud remonditud ning soojustatud. Samas ei anna Kredex toetust täies mahus, vaid on valmis laenu käendama või andma toetust kuni 35 protsenti renoveerimise kogumaksumusest. Kusjuures projekti kogumaksumus peab olema vähemalt 7340 eurot - ligi 115 000 krooni.

Seega pikemas perspektiivis ehk hoiab see tõesti kodukulusid all, ent kuna inimesed on sunnitud projekti algselt ikkagi raha investeerima, siis paari aasta mastaabis kulud laenumaksete tõttu pigem tõusevad. Samuti ei ole võimalust praegu taotleda rekonstrueerimiseks toetust väikemajade omanikel.

"Teine oluline märksõna kodukulude kontrolli all hoidmisel on monopolide ohjeldamine. Konkurentsiamet kui sõltumatu hinnaregulaator teeb järelvalvet monopoolses seisundis olevate kommunaalteenuseid pakkuvate ettevõtete üle. Monopolide ohjeldamise seadusega laienes see järelevalve kõigile suurematele Eestis tegutsevatele vee-ettevõtetele ning kütte-ettevõtetele," tõi IRLi liige Sven Sester veel välja.

Tegelikult valitseb meil näiteks elektriturul siiski sisuliselt monopol, kus Eesti Energia dikteerib põhimõtteliselt hinna. Elektriturg avaneb küll 2013 aasta jaanuaris, ent siiski on kaheldav, et meie energahiiu kõrvale koheselt ka tõsiseltvõetavat konkurenti tekib, kes hinda praegusel tasemel hoiaks.

Täielikult on oma lubadusi täidetud suvel kodualuse maamaksu kaotava seaduseelnõu vastuvõtmisega ning samuti ei ole lastud siiani ära kaotada ka kodulaenu intresside maksuvabastust.