Agentuur ei täpsustanud, mida Hu külaskäigu ajal põhjakorealastele ütles. Presidendi ebatavaline viisakusvisiit annab aimu sellest, et Peking tahab hoida suhteid oma tuumariigist stalinistliku naabriga, keda ootab ees ebamäärane võimupärimine, vahendab BNS.

Hiina valitsus väljendas esmaspäeval usaldust Põhja-Korea uue arvatava liidri, Kimi noorima poja Kim Jong Uni vastu ja lubas 1994. aastast riiki valitsenud Kim vanema surma järel Pyongyangile üleminekuperioodil toetust.

"Oleme kindlad, et Põhja-Korea rahvas austab seltsimees Kim Jong Ili tahet ning koondub Korea töölispartei ja seltsimees Kim Jong Uni juhtimise all, et muuta oma meeleheide jõuks," seisis välisministeeriumi edastatud Hiina riigijuhtide ühisavalduses. "Oleme veendunud, et kahe poole ühiste jõupingutustel Hiina ja Põhja-Korea parteide, valitsuste ja rahvaste sõprus tugevneb ja areneb."

Kim Jong Ili maikuise Hiina-visiidi ajal lubasid pooled, et nende "verega kinnitatud liit" läheb edasi ka nende järeltulijatele.

Vaesunud ja näljahädas Põhja-Koreale on tuuma- ja raketikatsetuste tõttu kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid, mis on suurendanud Pyongyangi majanduslikku sõltuvust Hiinast.