"Eile alustas siseministeerium järelevalvet, et selgitada, kas politsei- ja piirivalveameti sisene elamislubade andmise ja kontrolli kord on piisav ning kuidas oleks võimalik elamislubade andmise eelset ja järgset kontrolli tõhustada," lausus Vaher Delfile. "Seega vaatleb järelevalve mitte üksikuid taotlusi, vaid elamislubade andmise korraldust ja teeb vajadusel ettepanekuid selle muutmiseks."

Vaher rõhutas, et järelevalve keskendub probleemi sisule, mitte kellegi tembeldamisele või näpuga näitamisele.

"Rõhutan ka, et järelevalve algatamises pole midagi erakordset. Vastupidi - selle läbiviimine on ministeeriumi kohus, et korrigeerida vajakajäämisi elamislubade väljaandmisega seotud protseduurides ja välja töötada seadusemuudatused. Kogu valdkonda saame sisuliselt korrastada mitte politsei- ja piirivalveametile vastandudes, vaid nendega tihedas koostöös," lisas ta.

Vaheri sõnul pole sisserände piirarv ja selle alla kuuluvate tähtajaliste elamislubade andmine kunagi olnud avalikkuse tähelepanu all nii teravalt kui praegu.

"Eesti ei anna välismaalastele elamislubasid ju mitte seetõttu, et nad siin või teistes Schengeni riikides elada saaks, vaid ikka sellepärast, et nende siin elamine ja töötamine peab olema kogu ühiskonnale kasulik," mainis Vaher. "Eelkõige vajame me oskustöölisi ja neil peab olema ka edaspidi võimalik Eestis elamisluba saada. Neil, kes on praegu leidnud võimaluse kehtivat korda pahatahtlikult elamisloa saamiseks ära kasutada või ei ole endale võetud kohustusi täitnud, ei ole aga siin kohta. Elamisloa taotluste menetlemise kord peab võimaldama väärkasutusi ära hoida ja neid avastada."