Komisjoni hinnangul langes aastatel 1945-1981 katoliiklikes internaatkoolides ja lastekodudes kuritarvitamise ohvriks 10 000-20 000 alaealist. Mõned tuhanded neist langesid ränga seksuaalse kuritarvitamise ohvriks, teatab NOS Nieuws.

Komisjon esitles reedel oma juurdluse põhjal koostatud lõppraportit.

Komisjon märgib, et kiriku juhtkonna tegutsemises alaealiste seksuaalse kuritarvitamise vastu on tõsiseid puudujääke. Kuritarvitamisjuhtumid pandi kalevi alla, et vältida skandaale. Ka ohvritele abiosutamine on jätnud soovida.

Lõppraportis saab eriti palju kriitikat piiskop Bär, kes oli aastatel 1983-1993 Rotterdami piiskop. Tema tegevuses on komisjoni väitel tõsiseid puudujääke. Vastupidiselt tollase selektsioonikomisjoni nõuannetele lasi piiskop Bär preestriks õppima mehi, kes ei olnud selleks sobivaks tunnistatud.

Osa nendest preestritest on süüdi kuritarvitamistes. Deetmani komisjon on välja selgitanud viis sellist juhtumit. Nendele kuritegudele ei järgnenud mingit karistust. Bär ei võtnud tarvitusele ka mingeid meetmeid kuritegude kordumise ärahoidmiseks, kuigi talle öeldi, et seda esineb. Ohvritele ja nende peredele öeldi, et rakendatud on karme meetmeid.

Komisjoni hinnangul ei suutnud piiskop oma ametikohuseid täita. Preestrid, kes vahele jäid, saadeti lihtsalt teistesse piiskopkondadesse, riskides sellega, et nad hakkavad seal jälle alaealisi kuritarvitama.

Deetmani komisjon sai kokku 1795 kaebust seksuaalse kuritarvitamise kohta katoliku kirikus. Nende põhjal on kindlaks tehtud umbes 800 võimaliku süüdlase nimed, kes töötavad või töötasid piiskopkondades, ordudes või kogudustes.

Komisjoni teatel on neist 800-st veel elus 105. Pole teada, kui paljud neist veel kirikus ametis on.

Komisjoni teatel kinnitab kirikus toimunud seksuaalse kuritarvitamise raport, et tegemist on suure ühiskondliku probleemiga. Et sellega tegelda, on vaja keskset juhtimist. Poliitikud peavad sellele rohkem tähelepanu pöörama.

Lisaks sellele öeldakse komisjoni raportis, et tsölibaat ei selgita seksuaalse kuritarvitamise leviku ulatust kirikus. Ekspertide sõnul võib tsölibaadinõue aga preestreid ja vaimulikke lubatud piire ületavale käitumisele altimaks muuta.