Toomla sõnul ei ole Reformierakonnal siiski mingit sügavat vajadust praegu erakonna juhti vahetada.

„Ma ei näe ühtegi märki, miks nad peaks hakkama praegu esimeest vahetama,“ rääkis Toomla Delfile. „Reformierakonnal on erakonna esimehe vahetuseks aega atra seada veel vähemalt kaks aastat.“ Samas ei tohiks erakonna esimehe vahetus tulla ka suure ülletusena.

Praeguse eurovoliniku Siim Kallase ametiaeg Euroopa Komisjonis saab täis 2014. aastal.

„Keegi peab Kallase asemel sinna minema, nüüd ongi küsimus kes?“ arutles Toomla, kelle sõnul on voliniku kandidaadil ka terve rida piiranguid, mille hulgas pole vähetähtis ka keeleoskus.

„Ansip on üks väga kindlaid kandidaate, kes Kallase asemele volinikuks sobiks,“ hindas Toomla. „Eesti poliitikutest ei ületaks teda keegi. Vaevalt et Toomas Hendrik Ilves presidendina tahaks oma ametist loobuda ja sinna minna. Presidendi koht on ikkagi märgilisem ja loobumine peaministri kohast ei ole nii märgilise tähendusega.“

Voliniku kohta võib Toomla hinnangul täite ka europarlamendi saadik Kristiina Ojuland, kes sobib ka Reformierakonna esimeheks juhul, kui Ansip volinikuks saab.

Toomla sõnul on Reformierakonnal võimalik leida uus esimees ilma suure vaevata, sest erakond on suur. „Erakond on olnud ka väga kaua võimu juures ning väga palju inimesi on välja koolitatud, kelle on kogemusi ja kompetentsi, et hakkama erakonda juhima,“ rääkis Toomla. „Väga palju on kogenud poliitikuid, kes võivad seda rolli täita. Iseküsimus on, milline on nende populaarsus.“

Uue erakonna esimehe kandidaadi võib politoloogi sõnul leida nii Reformierakonna ministrite kui riigikogu liikmete hulgast. „Erinevalt IRList on Reformierakonnal ka kohalike poliitikuid,“ lisas ta ja mainis Tartu linnapea Urmas Kruuset.

„Neil seda mure ei ole, et kedagi pole valida ega ka seda muret, et erakonna esimehe vahetumine võiks kaas tuua pingeid erakonna sees,“ oli Toomla optimistlik. Ta rõhutas siiski, et hetkel on see liialt kauge ajavahemik, millesse kiigata.

Peaminister Andrus Ansip ise ütles detsembri keskel valitsuse pressikonverentsil, et ta sai peaministriks alles märtsis ja ei kavatse volinikuks saada.