Seoses novembri lõpus lahvatanud nn. elamisloaskandaaliga viis uuringufirma Klaster Eesti elanike seas läbi küsitluse, kus uuris, kas Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvad siseminister Ken-Marti Vaher ja majandusminister Juhan Parts peaksid ametist tagasi astuma.

Küsitluse tulemusena selgus, et 39,2 protsenti vastanutest soovis nii Ken-Marti Vaheri kui ka Juhan Partsi tagasiastumist. Mõlema ministri tagasiastumist soovisid rohkem vanemad inimesed; vähem aga need, kel kõrgem haridustase.

Skandaalis näevad Eesti elanikud mingil määral suuremat vastutust Ken-Marti Vaheril: 15,1 protsenti vastas, et tagasi peaks astuma ainult Vaher, samas kui 1,8 protsenti arvas, et tagasi peaks astuma ainult Parts.

Kuigi enam kui kolmandik vastajatest ootab mõlema ministri tagasiastumist on samal ajal siiski pea viiendik vastajatest (19,1%) seisukohal, et kumbki ei peaks tagasi astuma.

22,3 protsenti vastanutest ei osanud võtta seisukohta; elamisloaskandaalist ei tea aga midagi 2,6 protsenti vastanutest.

"Avalikkuses on käesoleval hetkel selge ootus, et eelpoolmainitud ministrid võtaksid poliitilise vastutuse ning astuks tagasi. Kas see soov realiseerub või mitte, seda näitab aeg. Küll aga on selge, et hiljemalt uueks aastaks on sündmused avalikust mälust kadunud," kommenteerib uuringukeskuse Klaster juhataja Rauno Salupere.

Küsitlus viidi läbi 12.-14. detsember 2011 uuringukeskuse Klaster poolt; tegemist oli üle-eestilise esindusliku valimiga; ankeedile vastas 500 inimest vanuses 16-65.