Viru Maakohtu pressiesindaja Jelena Muttoneni teatel mõisteti Narva linnavara- ja majandusameti juhataja kohusetäitjana töötanud Arkadi Nikolajevile karistuseks aasta vangistust.

Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning lõplikuks karistuseks on mõistetud 11 kuud ja 28 päeva vangistust, 18-kuulise katseajaga.

Lisakaristusena on Nikolajevilt kolmeks aastaks ära võetud õigus töötada riigi või kohaliku omavalitsuse asutuses või organis või avalik-õiguslikus juriidilises isikus ametikohal, kus temale on pandud haldamis-, järelevalve-, juhtimisülesanded või varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded.

Koos Nikolajeviga kohtu all olnud Aleksandr Matvejev, Aigars Paegle, OÜ Ksil Eesti ja OÜ Päikese Agency jäid samuti süüdi korruptiivsetes tehingutes ning said rahalised karistused, mis ulatusid 1000 eurost 5550 euroni. Seejuures ei pea Päikese Agency tasuma talle määratud 5550 euro suurust rahalist karistust, kui firma ei soorita kolmeaastase katseaja jooksul uut süütegu.

Marina Kolossovskaja sai aga pistise võtmisele kaasaaitamise ja raamatupidamise kohustuse rikkumise eest kolmekuulise tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Novembri lõpus alanud protsessil tunnistas pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist kaheksast süüdistatavast osaliselt oma süüd vaid üks füüsiline ja üks juriidiline isik, Nikolajev end süüdi ei tunnistanud.

Süüdistuse kohaselt nõudis Arkadi Nikolajev aastatel 2006-2008 altkäemaksu ja võttis altkäemaksu erinevatelt füüsilistelt ja juriidilistelt isikutelt. Narva linnavalitsuse linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitjana töötades nõudis ta korduvalt omal algatusel erinevatelt isikutelt altkäemaksu.

Vastutasuks lubas ta eelistada altkäemaksuandjaid Narva linna erinevate munitsipaaltellimuste saamisel, samuti kindlustada neilt ka edaspidi teenuste tellimine ja sõlmida nendega töövõtulepingud.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kalmer Kase sõnul tuli vastavalt Arkadi Nikolajevi nõudmisele ettevõtjatel pärast linnapoolsete tellimuste täitmist ja tööde eest tasumist loovutada altkäemaksuna osa neile linna poolt väljamakstud rahasummadest. Altkäemaksu summa kandsid ettevõtjad kuriteo toimepanemise varjamiseks OÜ Päikese Agency arvele. OÜ Päikese Agency juhatuse liige Marina Kolossovskaja osales ka kokkusaamistel, kus lepiti kokku altkäemaksu andmine.

Eeluurimine tuvastas, et ajavahemikus 30. septembrist 2006 kuni 15. detsembrini 2007 kanti OÜ Päikese Agency arvele altkäemaksudena raha kokku 275 957 krooni, mida kasutati seejärel osaühingu majandustegevuses.

Kriminaalasja raames on konfiskeerimise tagamiseks arestitud raha kokku 174 000 krooni. Kriminaalasi sündmuse uurimiseks alustati 2008. aastal, kohtueelset menetlust viisid läbi Viru ringkonnaprokuratuur ja Ida prefektuur.

Arkadi Nikolajev on end eeluurimisel osaliselt süüdi tunnistanud ja möönnud altkäemaksu saamist. Juuni lõpus 2008 kinnitas Viru maakohus prokuröri taotluse kõrvaldada Nikolajev ametist, hoidmaks ära võimalust kohtueelset menetlust kahjustada.

Nikolajev kaebas otsuse edasi, kuid Viru ringkonnakohus jättis selle jõusse, tuues põhjenduseks, et Nikolajev tunnistas eeluurimisel altkäemaksu võtmist.