“Praeguseks kuuldud süüdistuskõne osas olen selgelt positsioonis, et süüdistuse väited on paljasõnalised, tuginevad  oletustele ja spekulatsioonidele ning prokurörid püüavad oma kõne kaudu sisustada süüdistust viisil, mis oleks seaduse kohaselt pidanud olema kirjas ammu süüdistusaktis. Tõendite napist analüüsist ilmneb, et süüdistuse pool püüab, vastuolus uuritule, esitada väiteid, mis tegelikuses ei ole saanud kinnitust kohtuistungitel,” ütles vandeadvokaat Leppik Delfile ja lubas oma homses kaitsekõnes kindlasti kõigil süüdistuse nüanssidel pikemalt peatuda.

Seda, et prokuröride Laura Feldmanise ja Inna Ombleri süüdistuskõned olid raskesti mõistetavad, arvas ka Saarte Investeeringute juhti Tullio Liblikut esindav vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets. “Kahjuks seni esitatu on olnud raskesti mõistetav, et mitteöelda mõistetamatu. Esitlus on niisuguses tempos, et ei ole lihtsalt võimalik jälgida. Eks siis protokollist saab lugeda, mida tegelikult öeldi,” ütles Mägi-Rohtmets.

Endist keskkonnaministrit ning rahvaliitlaste eksjuhti Villu Reiljani kaitsev vandeadvokaat Aivar Pilv ütles Delfile, et hetkel süüdistust kommenteerida ei ole võimalik, kuna “prokurörid jõudsid eile alles poole peale oma süüdistuskõnega ja eelduslikult on veel rida nendepoolseid argumente, põhjendusi, tõendite analüüsi kohtule ja kohtualustele ning nende kaitsjatele esitamata”. Poolelioleva süüdistuse tõttu ei kommenteerinud seda ka Kalev Kanguri advokaat Margus Mugu ega riigiprokuratuur.

Süüdistajad jätkavad oma kõnesid homme hommikul ning siis minnakse edasi ka advokaatide kaitsekõnedega.

Maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja rahvaliitlaste eksjuht Villu Reiljan (57), keskerakondlasest parlamendisaadik ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo (44), firma TSM juht Einar Vettus (45), Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus (48), maa-ameti eksjuht Kalev Kangur (40), Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik (44) ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar (40) ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi kasutasid Villu Reiljan ja Kalev Kangur oma ametipositsiooni selleks, et nende soositud isikud saaksid soodsalt omandada riigile kuuluvaid kinnistuid. Kanguri ja Reiljani soosing langes süüdistuse kohaselt ärimeestele Toomas Annusele, Tullio Liblikule, Tarmo Pedjassaarele ning Einar Vettusele.

Ester Tuiksood süüdistab prokuratuur selles, et ta võttis 2006. aastal põllumajandusministrina altkäemaksu Annuselt, vastutasuna soosis aga Annuse firmasid Merko Ehitust ja AS-i E.L.L. Kinnisvara põllumajandusministeeriumile uute rendipindade otsimisel.

Kohtualused on oma süüd eitanud ning nimetanud süüdistust põhjendamatuks ja umbmääraseks.