Ühisnimetaja taotlejate puhul on PPA sõnul lihtsalt öeldes see, et taotleja peab tõendama seda, et elamisloa saamine on tõepoolest põhjendatud ja et ta ei saaks samu tegevusi tehtud näiteks Eesti viisaga.

Esimene samm - põhjendus

Esiteks peab välismaalane pöörduma mõnda Eesti välisesindusse või erijuhtudel PPA-sse, esitama taotluse ning erinevaid tõendeid ja dokumente, mille nimekiri võib sõltuvalt elamisloa taotlemise alusest olla kas lühem või pikem.

Näiteks ettevõtluseks elamisluba taotlev isik peab põhjendama Eestisse elama asumist, tõendama piisava legaalse sissetuleku, kindlustuskaitse ja tegeliku elukoha olemasolu Eestis. Ta peab olema kas FIE või omama osalust mõnes Eesti äriühingus ning esitama äriplaani, millest nähtub äritegevuse iseloom, ulatus ja personali suurus ja kvalifikatsioon. Lisaks sellele peab taotleja olema teinud teatud summas investeeringu ettevõtlusesse või äriühingu tegevusse Eestis.

Teine samm - dokumentide kontroll ja otsus
 
Seejärel saadetakse kõik dokumendid edasi PPA välismaalaste talitusele, kes asub neid üle vaatama. Vajadusel palutakse taotlejal esitada täiendavaid tõendeid või küsitakse infot tema kodakondsusjärgse riigi asutustelt, kahtluste tekkides konsulteeritakse ka kaitsepolitseiga.
 
Peale seda langetab PPA otsuse elamisloa andmise või sellest keeldumise kohta, kui leiab, et elamisloa saamine piisavalt põhjendatud ning teavitab taotlejat tehtud otsusest. 

Kolmas samm - elamisloa väljastamine
 
Positiivse otsuse korral väljastatakse elamisluba ja välismaalane saab välisesindusest kätte elamisloakaardi, millega on võimalik teha kõiku samu e-toiminguid nagu ID-kaardiga.
 
Kogu eelnev protsess võtab üldjuhul aega kuni kaks kuud, kuid täiendavat infot kogudes võib see aeg pikeneda.
 
Neljas samm - järelkontroll

Veendumaks, kas elamisloa saanud välismaalane on endale võtnud kohustusi ka täitnud ja elamisloa omamine on jätkuvalt põhjendatud, teostab PPA elamisloa saanud isikute üle pidevat järelkontrolli, vaadates, kas inimene elab reaalselt Eestis, kas ta on siin lubatud äritegevusega alustanud jne.

Kui selgub, et inimene ei kasuta elamisluba nii, nagu lubatud, tunnistatakse tema elamisluba kehtetuks ja inimene peab Eestist lahkuma.