"Võimud olid ärevuses, oli tunda, et nad ei tundnud end esnesekindlalt ja vabalt," rääkis Maruste. Tema sõnul võis Vladimir Putini ja Dmitri Medvedevi öist pressikonverentsi jälgides märgata, et meeste kehakeel ja maneerid andsid märku pettumusest, vahendab BNS.

"Nad elavad ilmselt illusioonis, et on rahva poolt jumaldatud, kuid ligi 10-protsendiline valimistulemuse kukkumine räägib teist keelt," nentis Maruste, kelle hinnangul on kõige suurem toetuse langus tulnud noore internetipõlvkonna arvelt. "Me nägime seda ka valimiskomisjonides, kus noored tudengid tulid meiega rääkima."

Maruste nentis, et OSCE parlamentaarse assamblee delegatsiooni liikmena olid riigikogulased valimistel lühiajalised vaatlejad ning ilmselt kogu protsessist väga head ülevaadet ei saanud. "Meie vaatlusvõimalused olid üsna piiratud ja selge oli ka see, et ega otse vaatlejate silma all seal sohki ei tehtud," rääkis Maruste.

Maruste rääkis kuidas ühe valimisjaoskonna seinal oli rippunud suur plakat venekeelse kirjaga "Tänu võidu eest!" ning selle juures rippus sõjaveteranide piltide keskel ka Moskva linnapea Sergei Sobjanini portree. "Meie märkuse peale koristati see ära, kuid selliseid katseid tulemust kaudselt mõjutada oli seal veel."

Maruste hinnangul hoiaksid Venemaal valimiste aususe kontrolli all tugevamad erakonnad. "Teistel erakondadel on õigus saata jaoskondadesse oma vaatlejad. Nad on kohalikud ja teavad olusid ning inimesi ja nemad suudaksid igasugu pettused ära hoida. See on see lootus," rääkis Maruste. "Aga kui erakondadel ei ole nii palju ressurssi, et oma vaatlejaid igale poole saata või kui nad lihtsalt ei hooli sellest ning ainult lärmavad, siis see olukord seal ei parane."

Vene võimuparteil Ühtne Venemaa on Maruste sõnul kõigist teistest oluliselt rohkem administratiivset ressurssi ja võimekust ning sellega võistelda on väga raske.

OSCE parlamentaarse assamblee (PA) Eesti delegatsiooni juht Väino Linde ning liikmed Rait Maruste, Juku-Kalle Raid ja Jaak Allik osalesid pühapäeval OSCE PA delegatsiooni koosseisus vaatlejatena Venemaal riigiduuma valimistel Moskvas.

Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin osales organisatsiooni "Demokraatia ja Rahva Õiguste Eest" kutsel vaatlejana riigiduuma valimistel Venemaal Moskvas ja Peterburis.

Kui loetud oli 96 protsenti pühapäevastel valimistel antud häältest, oli Ühtne Venemaa 49,54-protsendise toetusega võitnud 450-kohalises parlamendi alamkojas 238 kohta, kuid kaotanud valimiskomisjoni esimehe Vladimir Tšurovi sõnul põhiseadusliku enamuse. 2007. aasta valimistel hääletas partei poolt 64,5 protsenti valijaist, mis andis duumas 315 mandaati.